ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto "sezonowe"

Proste ciasto "sezonowe"

nazwa

Wykonanie

Moja mama zawsze robiła to ciasto w sezonie truskawkowym.
Jest to smak mojego dzieciństwa, który chciałabym przekazać dalej.
Puszysty biszkopt muśnięty masą, truskawki i galaretka - to takie proste, czego więcej mi potrzeba?
Przepis z domowej biblioteczki.
Zapraszam :)
Przepis:
Biszkopt:
5 jaj
15 dag cukru
15 dag mąki przennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na "sztywno". Do ubitych jajek przesiewamy mąki z proszkiem i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy 30-40 minut, do uzyskania efektu "suchego patyczka". Biszkopt studzimy. W celu lepszego krojenia ciasta ostudzony biszkopt odrywamy od papieru. (Można dodatkowo obrócić górą do dołu).
Masa:
1/2 kostki margaryny (polecam Palmę z Murzynkiem)
1 żółtko
5 łyżek cukru pudru (jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie masy można dosłodzić)
Żółtko jajka będzie w przepisie używane surowe, należy jajko sparzyć. W tym celu albo zanurzamy jajko na około 30 sekund do gorącej wody, albo polewamy ułożone na sitku jajko delikatnym strumieniem gotowanej wody.
Margarynę rozkręcamy z cukrem pudrem i żółtkiem na jednolitą masę. Masą smarujemy cienko nasz biszkopt. Należy go posmarować tak, aby zapobiec ewentualnemu uciekaniu galaretki w biszkopt. Czyli uważamy na boki ciasta, wypełniamy je dobrze masą.
Dodatkowo potrzebujemy:
około 1 kg świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe (rozpuszczamy w 700 ml wody)
Wykonanie:
Biszkopt smarujemy masą (zwracając szczególną uwagę na boki, aby galaretka nie uciekała)
Na posmarowanym masą biszkopcie dość ciasno układamy połówki truskawek
Na to wszystko wylewamy tężejące galaretki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/06/proste-ciasto-sezonowe.html