Wykonanie
Mikołajki to typowo polska tradycja (przynajmniej ja nigdy nie słyszałam, bo obchodzono je w innych krajach) i są idealnym preludium przed Bożonarodzeniowym szaleństwem. Dla mnie to właśnie wtedy rozpoczyna się czas świątecznych przygotowań, poszukiwania prezentów, obmyślania świątecznego menu. Jak byłam dzieckiem to z niecierpliwością wyczekiwałam Mikołajek, tego cudownego poranka, gdy zaraz po przebudzeniu spostrzegałam podarunek, najczęściej była to torba pełna
słodyczy lub wielki wór
wafelków Wedlowskich. Mimo że, te czasy dawno mam już za sobą uważam, że powinniśmy świętować ten dzień w wyjątkowy sposób. Idealnym pomysłem może być uroczyste śniadanie, w gronie najbliższych np. z naszymi kanapeczkami w roli głównej. Wierzcie mi robią wrażenie, nie tylko na dzieciach:-)

Składniki:-
pieczywo tostowe-
pierś z kurczaka-
sól-
pieprz-
curry-
chilli-
majonez- ajwar-
rukola-
ser żółty-
szynka-
pomidorkiSposób przygotowania:1. Z
pieczywa tostowego za pomocą kształtek do pierniczków wycinamy formy kanapeczek. Im bardziej urozmaicone tym lepiej.

2.
Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub tosterze, aż będzie złote.3. W międzyczasie podsmażamy przyprawioną
pierś z kurczaka.4. Gdy wyjmiemy
pieczywo smarujemy je wedle uznania ajwarem lub
majonezem, następnie układamy na nim
kurczaka,
rukolę,
ser lub
szynkę i na koniec przykrywamy
pieczywem.5. Tak przygotowane kanapeczki podajemy na pierzynce z
rukoli, idealnie smakują z gorącym
kakao lub
herbatką.

Smacznego!