Wykonanie
Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na znaną każdemu
sałatkę jarzynową z
kurczakiem. Moim zdaniem
sałatka ta świetnie sprawdza się jako przekąska podczas różnych imprez, przyjęć z proszonymi gośćmi, a także po prostu wtedy kiedy zostaną nam warzywa z rosołu czy też
bulionu. Czasami warto je wykorzystać i stworzyć takie pyszne, pełne witamin danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy.

Składniki:-1 ugotowane
udko z kurczaka-2 duże,gotowane
marchewki-1 gotowana
pietruszka-3
jajka-1 mała puszka
kukurydzy-140 g marynowanej
papryki-1/2 puszki
groszku zielonego 400 ml-3 łyżki
majonezu-
pieprz ziołowy i
sól do smaku-2 łyżeczki mielonej
przyprawy curry-3 duże
jabłkaSposób przygotowania:1. Obieramy
udko kurczaka z
mięsa i kroimy na bardzo małe kawałki.2. Jedną
marchewkę trzemy na tarce, a drugą kroimy w bardzo drobną kostkę. Ścieramy również
pietruszkę. Odcedzoną z marynaty
paprykę również kroimy w bardzo drobną kostkę.3. Gotujemy
jajka na twardo (powinny się gotować 5 minut od zagotowania
wody).4. W misce łączymy
kurczaka,
marchewki,
pietruszkę, dodajemy
kukurydzę,
zielony groszek,
paprykę marynowaną. Dodajemy 3 łyżki
majonezu i wszystko lekko mieszamy.5. Obieramy trzy
jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Szybko dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy (musimy to zrobić od razu po starciu
jabłek, bo inaczej zaczną czernieć i będą mało apetyczne).6. Doprawiamy
sałatkę solą i
pieprzem ziołowym,
curry. Jeśli
sałatka wciąż jest zbyt sucha to dodajemy jeszcze 1/2 łyżki
majonezu.7. Po ugotowaniu
jajek obieramy je i 2 kroimy w kostkę, a jedno pozostawiamy do ozdoby sałatki (kroimy je na ćwiartki).8. Dodajemy
jajka do sałatki, ostatni raz mieszamy i ozdabiamy
jajkiem pokrojonym w ćwiartki.Smacznego!