Wykonanie
Ostatnio na naszym blogu zagościły dania z
dynią w roli głównej. Możecie już przygotować zupe krem z dyni i pyszne muffinki
dyniowe, teraz mamy dla Was przepis na lasagne z
dynią. Jest to taka nasza lasagne czyli, bez beszamelu i z małą ilością
mozzarelli. Oczywiście jeśli nie liczycie kalorii możecie goudę wymienić na
mozzarellę i dodać warstwę beszamelu, jednak tym którzy odżywiają się bardziej dietetycznie polecamy naszą wersję. Jest równie smaczna!

Składki:- 1
dynia odmiana hakkaido- 1, 5
piersi z kurczaka- 2 małe
papryki (jedna czerwona, druga zielona)- 100 g czarnych
oliwek- 1 duża
cebula- 1 papryczka w
chilli- 2
puszki pomidorów w kawałkach-
sól-
pieprz ziołowy Prymat-
chilli w proszku-
papryka słodka Prymat-
mozzarella- gouda-1/3 szklanki
wina-
makaron lasagneSposób przygotowania:1.
Dynię obieramy, wydłubujemy pestki, miąższ kroimy w kostkę.2. Następnie kawałki dyni kładziemy na blasze i posypujemy
solą,
pieprzem i sproszkowanym
chilli. Pieczemy w temepratusze 200 stopni około 25 minut (aż
dynia będzie miękka). Tak przygotowaną
dynię możecie też podawać zamiast
ziemniaków, jednak tym razem wrzucamy ją do gotowego sosu.

3. Gdy
dynia się piecze przygotowujemy sos. Pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka podsmażamy na złoto. Następnie dokładamy do niej pokrojone w kostkę
paprykę,
cebulę i drobno posiekaną
papryczkę chilli. Dusimy pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.4.
Potem dodajemy
pomidory i pokrojone w plastry
oliwki. Przyprawiamy: 3/4 łyżeczki
soli, 3/4 łyżeczki
pieprzu, łyżeczką
papryki słodkiej.5. Na koniec do sosu dolewamy 1/3 szklanki
wina i dokładamy pieczoną
dynię. Sos odparowujemy, a jeśli będzie za rzadki zaprawiamy
mąka.

6. Następnie przechodzimy do układania lasagne. W wysmarowanej
masłem formie najpierw kładziemy
makaron,
potem smarujemy go sosem i posypujemy
serem. Następnie znowu kładziemy
makaron, sos i
ser itd.

7. Lasagne pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.Smacznego!