Wykonanie
Nic tak nie poprawia humoru jak
czekolada, która zwiększa wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Dlatego też warto
mieć w swoim kulinarnym repertuarze ciasto idealne na niepogodę i zły nastrój. Wiem, wiem nie powinniśmy poprawiać sobie humoru jedzeniem, ale raz na jakiś czas jak tak uczynimy to raczej nam nie zaszkodzi. Dla mnie idealnie w takich sytuacjach sprawdza się
czekoladowe ciasto, do którego zamiast
mąki dodajemy drobno zmielone, na pył
migdały.Dodatkowo aby wywołać uśmiech na twarzy możemy posypując go pudrem odcisnąć kształt uśmiechniętej buzi. Sprawdziłam, działa rozweselająco:))) Zachęcam do wypróbowania!Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:-150 g drobno zmielonych
migdałów (powinny przypominać drobny pył,
mąkę)-1 łyżka
mąki-150 g
oleju z pestek
winogron (sprawdzi się tutaj idealnie,gdyż nie posiada intensywnego smaku!)-50 g mielonego
kakao-125 ml wrzącej
wody-szczypta
soli-2,5 łyżeczki
cukru z prawdziwej
wanilii-200 g
cukru trzcinowego-1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej-3 duże
jajka-
cukier puder do posypania na wierzchuSposób przygotowania:1. Do dużego kubka wsypujemy
kakao,
cukier waniliowy i zalewamy to wrzątkiem. Dokładnie mieszamy do czasu uzyskania jednolitego płynu, bez żadnych grudek.2. W małej misce łączymy zmielone
migdały,
sodę oczyszczoną i
sól.3. W drugiej misce łączymy
cukier trzcinowy,
jajka i
olej. Dokładnie miksujemy przez ok. 3 minuty, do uzyskania konsystencji przypominającej dość gęsty krem. Dodajemy do tego nasze
kakao i mieszankę
migdałów,
sody i
soli. Wszystko miksujemy ponownie przez ok. 1 minutę na niskich obrotach.
4. Przekładamy do wysmarowanej
masłem tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
5. Możemy podawać na ciepło, bądź też zimno. Pamiętajmy o posypaniu przestudzonego ciasta
cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje podawane z pysznym, półsłodkim
winem deserowym Celebro Semi Sweet Rose (https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts). Jego orzeźwiający,
owocowy smak idealnie współgra z ciastami i innymi deserami.
Smacznego!