Wykonanie
Porcja na 6 tarteletek
Maliny to mój ulubiony
owoc i chyba nie ma deseru z tymi
owocami, który by mi nie smakował. zresztą trudno zliczyć
malinowe przysmaki, które już przygotowałam. Dzisiaj chciałabym się z
Wami podzielić moim i Uli ostatnim pomysłem. Postanowiłyśmy wykorzystać ciasto z przepisu na tarte z
truskawkami i
rabarbarem i podać je w formie tarteletek z kremem na bazie
czekolady i
malinami. Tu pojawił się problem, bo ja wolałam zrobić krem z
białą czekoladą, Ula natomiast z gorzką, więc stworzyłyśmy dwie odsłony tych
ciasteczek. A która Wam bardziej przypadła do gustu?
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:-200 g
maki pszennej-40 g
bułki tartej-100 g mielonych
migdałów-200 g
masła-100 g
cukru-1
jajkoSposób przygotowania ciasta:1. Mieszamy
mąkę z
bułką tartą i zmielonymi za pomocą melaksera
migdałami.2.W oddzielnej misce ucieramy
masło przy pomocy miksera, cały czas mieszając dodajemy do środka
cukier i
jajko, a
potem suche składniki.3.Mieszamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta i owijamy folią.4.Następnie wkładamy do lodówki na 30 do 60 minut.5. Po wyjęciu rozdzielamy ciasto na sześć równych porcji i wykładamy nim tarteletki(jeśli wywałkujecie ciasto będzie wam łatwiej)6. Następnie wkładamy tarteletki do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 2o minut.7. Gdy tarteletki będą stygły przygotowujemy krem.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu:- 250 gr
śmietanki krekówki- 3 łyżeczki
cukru waniliowego- 1,5 tabliczki
czekolady białej lub gorzkiej (możecie zrobić pół na pół)Sposób przygotowania kremu:
1. Roztapiamy
czekoladę w kąpieli
wodnej.2. Następnie ubijamy
śmietankę z
cukrem waniliowym.3. Gdy
czekolada ostygnie łączymy ją ze
śmietanką i wsadzamy do lodówki na około 20 minut.4. schłodzone tarteletki wypełniamy kremem i ozdabiamy
malinami.
Smacznego!Zapraszamy wszystkich naszych czytelników do udziału w konkursie z nagrodami!!!