ßßß
Krem cytrynowy:Składniki potrzebne do kremu cytrynowego:- 100 g masła- ½ szklanki soku z cytryny (lub ¾ jak ktoś woli bardziej kwaskowy smak kremu)- 125 ml wody- 1,5 szklanki cukru pudru- Skórka starta z 4 cytryn- 1 szklanka mąki kukurydzianej- 2 żółtkaSposób przygotowania kremu cytrynowego:1. Do garnka średniej wielkości dodajemy mąkę kukurydzianą i cukier puder. Stopniowo dolewamy do tego wodę i sok z cytryny, cały czas mieszając do chwili aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.2. Gotujemy to wszystko na dużym ogniu, cały czas mieszając do chwili aż wszystko nie zacznie gęstnieć. Potem przykręcamy ogień i gotujemy jeszcze 1 do 2 minut.3. Po zdjęciu z ognia dodajemy masło, skórkę z cytryny i żółtka jajek.4. Przygotowany krem pozostawiamy do ostygnięcia. A potem przekładamy go do tarty. Tartę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Beza:Składniki:- 4 białka- 100 g cukruSposób przygotowania:1.Ubijamy białka, stopniowo dodając do nich cukier, do czasu aż uzyskamy sztywną pianę. Piana powinna mieć taka konsystencję że jak ją obrócimy do góry nogami to mimo wszystko nie powinna drgnąć.2.Następnie pokrywamy równomiernie tarte naszą pianą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni. Pieczemy przez ok 50 minut. Do czasu aż tarta nie będzie z wierzchu lekko chrupiąca, a od środka wciąż miękka. Pozostawiamy w piekarniku na kilka godzin aby białka mogły wyschnąć.
Smacznego!