Wykonanie
Z okazji Walentynek dziś na blogach królują słodkie wypieki, dlatego postanowiłam też coś upiec. Pyszne, bardzo aromatyczne muffinki z
przyprawami korzennymi idealnie nadają się na zimowy wieczór. A jeśli wolicie jednak coś trochę zdrowszego, zapraszam na Muffiny półrazowe z
brzoskwiniami i
migdałami.Składniki (na ok. 10 sztuk):- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
sody- 4 łyżki
cukru- 2 łyżki gorzkiego
kakao- 1 łyżeczka
cynamonu- 0,5 łyżeczki
imbiru- 0,5 łyżeczki
kardamonu- szczypta
soli- 1 szklanka
mleka- 0,5 szklanki roztopionego
masła- 2
jajka- 2 łyżki
dżemu (najlepiej
wiśniowy lub
porzeczkowy)-
cukier puder do posypaniaWszystkie suche składniki (
mąkę,
cukier,
sodę,
kakao i
przyprawy) mieszamy, w drugim naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki (
mleko,
masło,
jajka i
dżem), następnie łączymy je niezbyt dokładnie mieszając. Nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut w 200 º C. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego!