Wykonanie
Czas na grillowe potrawy można jak najbardziej uznać za otwarty. Dzisiaj przygotowujemy najbardziej zróżnicowaną, ale równocześnie prostą formę smakołyków na grilla - szaszłyki.
składniki:(dowolne) Np.
filety z kurczakakiełbasaboczekpapryka czerwona,zielona,żółta
cebulapomidorogórekoliwkisól,
przyprawy do grillaolejsposób przyrządzenia :Warzywa umyć. Wszystkie składniki pokroić w kostki, które będziemy nabijać na patyczki do szaszłyków. Powinny być odpowiedniej grubości,tak aby nie spadły podczas pieczenia. Nakładamy na patyk w dowolnej kolejności, przyciskając dość mocno do siebie. Z jednej strony zostawiamy więcej miejsca,aby można było za co chwycić szaszłyk. Układamy na blaszce, na którą nakładamy ???. Polewamy odrobiną
oleju, w szczególności te miejsca,gdzie znajduje się
indyk. Posypujemy
sola i
przyprawami. Pieczemy w piekarniku przez 30min w temp. 200 stopni. Co jakiś czas obracając. Podajemy z
ketchupem.