Wykonanie
Nazywany
chlebkiem szczęścia . Pochodzi z Watykanu i podobno przynosi szczęście całej rodzinie, a temu kto go przygotowuje, spełniają się wszystkie marzenia. Piecze się go tylko raz w życiu.Niezwykłość wypieku polega na tym, że jeśli nie otrzymamy zaczynu, oznacza to, że nie jesteśmy dobrymi ludźmi, oraz że nie upieczemy ciasta.
Aby chlebek się udał, należy przestrzegać następujących zasad:- mieszać plastikową lub drewnianą łyżką,- przechowywać w temperaturze pokojowej,- przykryć lnianą ściereczką,- zaczyn wlać do plastikowej lub szklanej miski ( nie metalowej)- nie wkładać ciasta do lodówki, musi dojrzewać w cieplePONIEDZIAŁEK: Zaczyn wlać do większej miski i dodać szklankę
cukru - NIE MIESZAĆWTOREK: Wlać szklankę
mleka - NIE MIESZAĆŚRODA: Dodać 25 dag
mąki - NIE MIESZAĆCZWARTEK: Zamieszać rano, w południe i wieczoremPIĄTEK: Dodać szklankę
cukru - NIE MIESZAĆSOBOTA: Zamieszać drewnianą łyżką. Rozdzielić na 4 części. 3 części przelać do plastikowych kubeczków i rozdać trzem dobrym osobom na szczęście ( najpóźniej do poniedziałku)Jedną część zostawić dla siebieNIEDZIELA: Dodać 25 dag
mąki, 3 całe
jaja, łyżeczkę
proszku do pieczenia, szczyptę
soli,
cukier waniliowy, można dodać starte
jabłko,
rodzynki lub kawałki
czekolady.Wymieszać drewnianą łyżką, wlać do formy keksowej. Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni.Przed zjedzeniem kawałka ciasta, pomyśl życzenie!