Wykonanie
            Dostałam od Was kilka maili z pytaniem - "jak zrobić zaczyn z 
drożdży / drożdżowy?" . Abyście 
mieli wszystko na blogu, postanowiłam umieścić wpis na ten temat. Mam nadzieję, że Wam to ułatwi pracę w pieczeniu przeróżnych ciast z zaczynem z 
drożdży.

Do osób, które radzą sobie z zaczynem, mam prośbę - napiszcie w komentarzach, czy robicie podobnie?Robienia zaczynu nauczyła mnie babcia. Mówiła mi zawsze, że zaczyn 
drożdżowy należy robić tylko i wyłącznie w szklanych naczyniach (takich które mogą się potłuc - tak ceramika też może być), nie żadnych plastikach czy metalach, oraz że nie wolno zostawiać łyżki lub innego "mieszadła" w zaczynie, bo nie urośnie. I ja tą zasadę stosuję od zawsze. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na działanie 
drożdży ale kiedyś się wyłamałam i zrobiłam w plastikowej miseczce - zaczyn nie wyszedł. Aha i podobnie jest z przeciągiem. Za nic w świecie nie można robić zaczynu czy innego 
drożdżowego ciasta w przeciągu ;) Może i są to jakieś przesądy ale ja się do nich stosuję :) (podobnie do tego, że gotując nie można być w złym nastroju i nie wolno się kłócić podczas gotowania ;)).Wiem, że jest wiele szkół (z 
cukrem lub bez 
cukru, z 
mąką lub bez 
mąki, z ciepłym 
mlekiem bez ciepłego 
mleka itp.) - ale ja stosuję ten "przepis" zawsze i zawsze wychodzi. Czasami zdarza mi się go wykorzystywać, nawet do 
drożdży instant dla pewności, żeby zadziałały tak jak mają zadziałać (przeważnie tak robię jak używam jakiś nowości ;)).Oto mój sposób na zaczyn 
drożdżowy:

Składniki:- 15g świeżych 
drożdży- 1 łyżeczka 
mąki- 1 łyżeczka 
cukru- 50ml ciepłego lub w temp. pokojowej 
mleka (nie gorącego!)
 Drożdże
Drożdże rozkruszyć i umieścić w kubeczku. Dodać 
cukier, 
mąkę i 
mleko i dobrze rozpuścić 
drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Jeśli 
drożdże "nie ruszą" tzn są stare i z wypieku nic nie będzie.Gotowy rozczyn dodać do składników na ciasto (ważne jest, aby składniki te były w temperaturze pokojowej).



Udanych 
drożdżowych wypieków :D