ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne

Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne

nazwa

Wykonanie

Dostałam od Was kilka maili z pytaniem - "jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy?" . Abyście mieli wszystko na blogu, postanowiłam umieścić wpis na ten temat. Mam nadzieję, że Wam to ułatwi pracę w pieczeniu przeróżnych ciast z zaczynem z drożdży.
Do osób, które radzą sobie z zaczynem, mam prośbę - napiszcie w komentarzach, czy robicie podobnie?
Robienia zaczynu nauczyła mnie babcia. Mówiła mi zawsze, że zaczyn drożdżowy należy robić tylko i wyłącznie w szklanych naczyniach (takich które mogą się potłuc - tak ceramika też może być), nie żadnych plastikach czy metalach, oraz że nie wolno zostawiać łyżki lub innego "mieszadła" w zaczynie, bo nie urośnie. I ja tą zasadę stosuję od zawsze. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na działanie drożdży ale kiedyś się wyłamałam i zrobiłam w plastikowej miseczce - zaczyn nie wyszedł. Aha i podobnie jest z przeciągiem. Za nic w świecie nie można robić zaczynu czy innego drożdżowego ciasta w przeciągu ;) Może i są to jakieś przesądy ale ja się do nich stosuję :) (podobnie do tego, że gotując nie można być w złym nastroju i nie wolno się kłócić podczas gotowania ;)).
Wiem, że jest wiele szkół (z cukrem lub bez cukru, z mąką lub bez mąki, z ciepłym mlekiem bez ciepłego mleka itp.) - ale ja stosuję ten "przepis" zawsze i zawsze wychodzi. Czasami zdarza mi się go wykorzystywać, nawet do drożdży instant dla pewności, żeby zadziałały tak jak mają zadziałać (przeważnie tak robię jak używam jakiś nowości ;)).
Oto mój sposób na zaczyn drożdżowy:
Składniki:
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 50ml ciepłego lub w temp. pokojowej mleka (nie gorącego!)
Drożdże rozkruszyć i umieścić w kubeczku. Dodać cukier, mąkę i mleko i dobrze rozpuścić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jeśli drożdże "nie ruszą" tzn są stare i z wypieku nic nie będzie.
Gotowy rozczyn dodać do składników na ciasto (ważne jest, aby składniki te były w temperaturze pokojowej).
Udanych drożdżowych wypieków :D
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/03/porady-kuchenne-jak-zrobic-zaczyn-z.html