Wykonanie

Składniki na naleśniki:250ml
mleka250ml
wody mineralnej200g
mąki2
jajkaszczypta
soliWszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewać chochelką na rozgrzany na patelni
olej. Smażyć ok. 2min, przerzucić na drugą stronę i również smażyć ok. 2min.Składniki na sos:1 duży
pomidorpęczek
koperku75g
żółtego sera1 opak.
łososia sałatkowego (ok.150g)2 łyżki
masła2 łyżki
mąki300ml
mleka150ml
śmietany 18%pieprzObrać i pokroić
pomidora.
Koperek posiekać,
ser zetrzeć na grubym tarle.
Łososia pokroić. Przesmażyć
masło z
mąką na patelni i rozprowadzić zimnym
mlekiem.
Mleko nalewać powoli, stale mieszając, aby nie zrobiły się "kluski". Dodać
śmietanę i gotować aż zgęstnieje. Następnie wrzucić
pomidor oraz
koperek i gotować jeszcze przez ok. 5 min. Dodać
łososia i trzymać na małym ogniu przez następne 5 min. Wyłączyć, przyprawić
pieprzem i
póki jeszcze gorące wsypać
ser i wymieszać by się rozpuścił.Naleśniki podawać na ciepło wypełnione sosem. Można również nie dodawać
łososia do sosu, tylko układać po parę kawałków na naleśniku, posmarować sosem, zawinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem, każdą warstwę jeszcze osobno przesmarować sosem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.Życzę smacznego!