ßßß
Składniki na naleśniki:250ml mleka250ml wody mineralnej200g mąki2 jajkaszczypta soliWszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewać chochelką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć ok. 2min, przerzucić na drugą stronę i również smażyć ok. 2min.Składniki na sos:1 duży pomidorpęczek koperku75g żółtego sera1 opak. łososia sałatkowego (ok.150g)2 łyżki masła2 łyżki mąki300ml mleka150ml śmietany 18%pieprzObrać i pokroić pomidora. Koperek posiekać, ser zetrzeć na grubym tarle. Łososia pokroić. Przesmażyć masło z mąką na patelni i rozprowadzić zimnym mlekiem. Mleko nalewać powoli, stale mieszając, aby nie zrobiły się "kluski". Dodać śmietanę i gotować aż zgęstnieje. Następnie wrzucić pomidor oraz koperek i gotować jeszcze przez ok. 5 min. Dodać łososia i trzymać na małym ogniu przez następne 5 min. Wyłączyć, przyprawić pieprzem i póki jeszcze gorące wsypać ser i wymieszać by się rozpuścił.Naleśniki podawać na ciepło wypełnione sosem. Można również nie dodawać łososia do sosu, tylko układać po parę kawałków na naleśniku, posmarować sosem, zawinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, każdą warstwę jeszcze osobno przesmarować sosem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.Życzę smacznego!