Wykonanie

Jedna z moich ulubionych wypieków to szarlotki pod każdą postacią. Chciałbym się z
Wami podzielić fajnym przepisem na smaczna szarlotkę .Składniki:- 3
jajka- 3 szklanki
maki- 1 szklanka
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia-
cukier waniliowy (lub
laska wanilii)- 25 dag
margaryny-
budyń waniliowy- 1, 5 – 2kg
jabłek-
rodzynki-
orzechy-
aromat pomarańczowy-
cynamonMake przesiać z
proszkiem do pieczeni i posiekać z
margaryna. Następnie dodajemy 3
żółtka (
białka zostawić, 0, 5 szklanki
cukru,
cukier waniliowy (lub
laska wanilii). Wyrabiamy ciasto.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozkładamy ¾ ciasta. Resztę zostawiamy na kruszonkę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalki.Ciekawostka: Do ¼ ciasta możemy dodać 2 łyżeczki
kakaoJabłka kroimy w dużą kostkę i prażymy w
malej ilości
wody. Pod koniec prażenia, dodajemy
rodzynki, posiekane
orzechy,
cynamon i kilka kropli
aromatu pomarańczowego (ciasto można zrobić bez tych dodatków). Tak przygotowane
jabłka, studzimy i wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto.Następnie ubijamy
białka na sztywno, dodajemy 0, 5 szklanka
cukru,
budyń waniliowy i delikatnie mieszamy na jednolita masę, kolistym ruchem wtłaczając powietrze.Tak przygotowana masę z
białek rozkładamy na
jabłka. Na
białka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę.Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45- 60 minut w temperaturze 160 (zależy od piekarnika – gazowe w temp 180).Pozdrawiam Was Kochani i czekam na komentarze i Wasze opinie.