Wykonanie

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego
rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym
stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast
chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np
szpinak -co
doda koloru lub też zamiast
sera kapustę,
grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺SKŁADNIKICIASTO400 g
mąki100 g
mąki ziemniaczanej1
jajko2 płaskie łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwek250g
mleka25 g
drożdży1 łyżeczka
cukruNADZIENIE150 g
wędzonego boczku150 g
żółtego sera150 g
salami,
szynkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWsypać do miski całą
mąkę, zrobić dołek na środku.

Dodać rozpuszczone
drożdże w letnim
mleku z
cukrem,
oliwę,
jajko,
sól i wyrobić ciasto.


Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny.


Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki
boczek,
salami,
szynkę ,
ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie.



Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu. Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym
jajkiem lub
oliwą .



Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez około 35 minut.SMACZNEGO :)