Wykonanie
Dzisiaj z racji przeglądu lodówki, postanowiłam przygotować obiad z użyciem
filetu z kurczaka, który muszę wykorzystać. Pomyślałam o
makaronie, gdyż jestem ogromną fanką wszelkiego rodzaju dań z użyciem tegoż składnika. Polecam osobom, które lubią sosy
śmietanowe, gdyż są one charakterystyczne i nie każdemu odpowiadają, ale w połączeniu z
czosnkiem tracą swoją "mdłą" stronę. Zapraszam na penne z
kurczakiem,
pieczarkami i dużą ilością
majeranku w sosie
śmietanowym mojego autorstwa:)

Składniki:(porcja dla 2-3 osób)-2 pojedyncze
piersi z kurczaka-około 250 g
makaronu penne(polecam z semoliny durum)-2 średniej wielkości
cebule-6 większych
pieczarek-2 duże ząbki czonsku-1 łyżka
Vegety(ja używam Podravki)-200 ml
śmietany 12%-1 i 1/2 łyżki suszonego
majeranku-
sól i
pieprz do smaku-2 łyżki
oliwy z oliwek
Piersi kurczaka kroimy w paski, a kolejno w kostkę(średniej wielkości, nie mogą być zbyt małe kawałki), przekładamy do pojemnika i mieszamy z
Vegetą. Następnie kroimy
cebulę w piórka i smażymy na niewielkim ogniu na
oliwie z oliwek, kolejno dodajemy pokrojone
pieczarki(ja preferuję dużej wielkości plastry, ale nie bardzo grube) i smażymy na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty(
cebula i
pieczarki nie mogą się przypalić, tylko zrumienić). Następnie dodajemy
kurczaka i smażymy do momentu, aż powierzchnia
mięsa nabierze białego koloru.Dolewamy na patelnię około 1/4 szklanki przegotowanej
wody, przeciskamy przez praskę
czosnek i dusimy do momentu odparowania
polowy wody. Dodajemy
majeranek, mieszamy wszystko i zalewamy
śmietaną. Intensywnie mieszamy i dodajemy
pieprzu oraz
soli do smaku. Jeśli
sos jest dla nas zbyt "mdły" przeciskamy przez praskę dodatkowy ząbek
czosnku. Sos zdejmujemy z ognia, przykrywamy.
Makaron gotujemy w osolonej, lecz bez
oliwy wodzie, aby później dobrze pokrył się przygootwanym sosem. Po odcedzeniu mieszamy całość na patelni.

Smacznego:)