ßßß
Dziś mam dla Was przepis na tort czekoladowo-bananowy . Jest to pyszny tort bananowy z galaretką podawany na zimno. Polecam na imprezę urodzinową dla dziecka i nie tylko!SkładnikiCiasto :6 jaj30 dkg cukru10 dkg masła topionego2 łyżki kakao10 dkg mąki pszennej10 dkg mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek robimy jak biszkopt. Białka ubić, dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru. Ucierając dodajemy mąkę, roztopiony tłuszcz i kakao. (Lepiej piec 2 placki z połowy porcji)Masa :1 banan2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka)Cukier1 margarynaBanan kroimy i wrzucamy do garnka, uzupełniamy wodą do 0.5l objętości, miksujemy i gotujemy z dodatkiem cukru (wg przepisu na budyniu). Dodajemy rozmieszany w szklance wody budyń i gotujemy. Studzimy. (Budyń do masy można gotować na mleku lub wodzie).Ucieramy margarynę z łyżką cukru, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając.Galaretka :2 galaretki żółte2 banany1 łyżka cukru2 galaretki (smak wg uznania) rozpuszczamy w szklance wody. Do osobnego naczynia kroimy 2 banany, dodajemy cukier, uzupełniamy wodą do objętości ok 600 ml. Miksujemy. Gdy galaretka wystygnie dodajemy ją do przecieru bananowego, gdy zaczyna tężeć dajemy na wierzch placka.Przekładamy: placek > masa > placek >galaretka.Brzegi i wierzch tortu czekoladowo-bananowego smarujemy resztą masy, wierzch posypujemy startą czekoladą.