Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na tort
czekoladowo-
bananowy . Jest to pyszny tort
bananowy z
galaretką podawany na zimno. Polecam na imprezę urodzinową dla dziecka i nie tylko!SkładnikiCiasto :6 jaj30 dkg
cukru10 dkg
masła topionego2 łyżki
kakao10 dkg
mąki pszennej10 dkg
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPlacek robimy jak
biszkopt.
Białka ubić, dodawać po jednym
żółtku i łyżce
cukru. Ucierając dodajemy
mąkę, roztopiony tłuszcz i
kakao. (Lepiej piec 2 placki z połowy porcji)Masa :1
banan2 budynie
śmietankowe (takie na 0,5 l
mleka)
Cukier1
margarynaBanan kroimy i wrzucamy do garnka, uzupełniamy
wodą do 0.5l objętości, miksujemy i gotujemy z dodatkiem
cukru (wg przepisu na budyniu). Dodajemy rozmieszany w szklance
wody budyń i gotujemy. Studzimy. (
Budyń do masy można gotować na
mleku lub wodzie).Ucieramy
margarynę z łyżką
cukru, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając.
Galaretka :2
galaretki żółte2
banany1 łyżka
cukru2
galaretki (smak wg uznania) rozpuszczamy w szklance
wody. Do osobnego naczynia kroimy 2
banany, dodajemy
cukier, uzupełniamy
wodą do objętości ok 600 ml. Miksujemy. Gdy
galaretka wystygnie dodajemy ją do przecieru
bananowego, gdy zaczyna tężeć dajemy na wierzch placka.Przekładamy: placek > masa > placek >galaretka.Brzegi i wierzch
tortu czekoladowo-
bananowego smarujemy resztą masy, wierzch posypujemy startą
czekoladą.