Wykonanie

Słodkie pierniczki, o korzennym,
miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126.

Składniki:Ciasto :1/2 kg
miodu1/2 kg
margaryny1/2 kg
cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)6
żółtek4
jajałyżka
sody1
proszek do pieczenia1 łyżka
kakao2 opakowania
przyprawy do piernika
mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia sodę,
przyprawę do piernika,
kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując
mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania
Lukier:2
białka30-40 dag
cukru pudruszczypta kwasku
cytrynowegoSposób wykonania:Ucierać
białko z
cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą kwasku
cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę
kakao lub kilka kropel soku z
buraka czerwonego.Ozdobić pierniczki.
