ßßß
Uniwersalne ciasto, które można piec ze wszystkim owocami, piekłam te ciasto także z bezą i zawsze smakuje rewelacyjnie.
Składniki(forma 20 x 20cm)Ciasto50 dkg mąki25 dkg masła1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki śmietany 18%2 żółtkaMasa Budyniowa1 litr mleka4 torebki budyniu waniliowego z cukrem8-10 dużych jabłekcynamonWYKONANIEMąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie ciasto rozwałkować, jedną połową ciasta wyłożyć spód blachy. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki i układa na cieście, posypać cynamonem. Ugotować budyń i zalać nim jabłka, na budyniu ułożyć ćwiartki jabłek oraz posypać cynamonem, i przykryci drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.