Wykonanie
Uniwersalne ciasto, które można piec ze wszystkim
owocami, piekłam te ciasto także z
bezą i zawsze smakuje rewelacyjnie.
Składniki(forma 20 x 20cm)Ciasto50 dkg
mąki25 dkg
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 18%2
żółtkaMasa Budyniowa1 litr
mleka4
torebki budyniu
waniliowego z
cukrem8-10 dużych
jabłekcynamonWYKONANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
masło. Posiekać aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka,
proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie ciasto rozwałkować, jedną połową ciasta wyłożyć spód blachy.
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki i układa na cieście, posypać
cynamonem. Ugotować
budyń i zalać nim
jabłka, na budyniu ułożyć ćwiartki
jabłek oraz posypać
cynamonem, i przykryci drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.