ßßß

Proste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające.
Składniki:Ciasto450 g mrożonego szpinakuszklanka cukru4 jajkaszklanka oleju2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaMASA800 g jogurtu naturalnego3 galaretki cytrynoweżurawinaSzpinak rozmrozić następnie odsączyć z wodyJajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C.Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mechGalaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem, gdy masa zacznie tężeć wylać na spód ciasta, posypać mchem na wierzchu ozdobić żurawiną
