Wykonanie

Paszteciki z ciasta kruchego, które zawsze się udają. Robi się je błyskawicznie i w równie szybkim tempie znikają z talerza. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

SKŁADNIKI:Ciasto50 dag
mąki25 dag
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 18%2 .
żółtkaszczypta
soliFarsz0,5 kg
kiszonej kapusty10 dag
grzybów suszonych1
cebulaliści laurowy, parę ziarenek
ziela angielskiego,
sól pieprz do smaku2 łyżki
bułki tartejPRZYGOTOWANIEFarsz
Kapustę,
grzyby,
liści laurowy i
ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmielić razem z
cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać,
sól i
masło. Posiekać aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka, oraz
śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę.WYKONANIECiasto podzielić na 2 części każdy kawałek rozwałkować na 0,5 cm. Farsz rozłożyć na cieście, pozostawiając 3 cm do brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa dzieląc na mniejsze części. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować
żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem .
