ßßß Cookit - przepis na PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Paszteciki z ciasta kruchego, które zawsze się udają. Robi się je błyskawicznie i w równie szybkim tempie znikają z talerza. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI:
Ciasto
50 dag mąki
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 . żółtka
szczypta soli
Farsz
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag grzybów suszonych
1 cebula
liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę.
WYKONANIE
Ciasto podzielić na 2 części każdy kawałek rozwałkować na 0,5 cm. Farsz rozłożyć na cieście, pozostawiając 3 cm do brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa dzieląc na mniejsze części. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem .
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/01/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html