Wykonanie
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_10_slash_piernik/l/-1885033703.jpg)
Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ
przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a
powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak.
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_10_slash_piernik/l/664091092.jpg)
25 dek.
masła3 łyżki
miodu1 szklanka
cukru3
jajka2 szklanki
mąki1 łyżka
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,25 szklanki
mleka2 łyżki
śmietany 18%3 łyżeczki
przyprawy do piernika, ja taką
przyprawę sama robię;1 łyżeczka
cynamonu10 g
goździków, całych10 g
gałki muszkatołowej10 g
ziela angielskiego10 g
czarnego pieprzuWszystkie składniki zmielić w młynku do
kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitkosłoiczek
dżemu lub powidełpolewa
Masło,
miód,
cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.
Mleko podgrzać
potem dodać proszek dopieczenia. Do
mąki dodać
mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte,
masło z
miodem i
cukrem, oraz
mleko wymieszane z
proszkiem do pieczenia,
jajka oraz
śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub
dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą