ßßß Cookit - przepis na PIERNIK

PIERNIK

nazwa

Wykonanie

Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak.
25 dek. masła
3 łyżki miodu
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 szklanki mleka
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię;
1 łyżeczka cynamonu
10 g goździków, całych
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitko
słoiczek dżemu lub powideł
polewa
Masło, miód, cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać potem dodać proszek dopieczenia. Do mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/10/piernik.html