ßßß
Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak.
25 dek. masła3 łyżki miodu1 szklanka cukru3 jajka2 szklanki mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia0,25 szklanki mleka2 łyżki śmietany 18%3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię;1 łyżeczka cynamonu10 g goździków, całych10 g gałki muszkatołowej10 g ziela angielskiego10 g czarnego pieprzuWszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitkosłoiczek dżemu lub powidełpolewaMasło, miód, cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać potem dodać proszek dopieczenia. Do mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą