Wykonanie

Ten przepis spodoba się wszystkim, którzy tak jak ja kochają serniki. Ciasto z niego wychodzi lekkie, puszyste, i co ważne bardzo smaczne. Koniecznie wypróbujcie ten sernik bez
sera. Obiecuję, że skradnie podniebienia.Składniki: (na dużą blachę)1 paczka
biszkoptów4
jogurty greckie po 400 ml każdy.7 jaj od szczęśliwych kur3/4 szkl.
oleju4 budynie
śmietankowe bez
cukru2 szkl.
cukru - ja dałam mniej, tak 1,5 - myślę, że
cukier można zastąpić
ksylitolem i wtedy ciasto będzie naprawdę zdrowe.Przygotowanie:1. Włączamy piekarnik, ustawiamy grzanie
gora - dół, temperatura 180 stopni.2.
Żółtka miksujemy z
cukrem na puszystą masę.3. Dodajemy
jogurty olej, budynie i ponownie miksujemy.4.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli i lekko mieszamy z masą.5.
Biszkopty układamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wylewmy masę
serową, pieczemy w 180°C około 50 minut do 1 godziny.Moje ciasto było przyrumienione na brzegach i jasne na środku, lekko popękało. Piekłam godzinę, a po upieczniu zostawiłam je jeszcze troszkę w nagrzanym piekarniku z otwartymi drzwiami.Ciacho jest naprawdę pyszne :) Szczerze wam polecam przepis. Podawać je można oprószone
cukrem pudrem, albo polane
czekoladą, czy też z
konfiturą. To wasza fantazja :)Smacznego :)