Wykonanie

Uwielbiam warzywa pod każdą postacią i
kaszę jaglaną również :) postanowiłam połączyć te dwie miłości i zrobić coś na kształt pasztetu. Wyszło pysznie, więc przepis zdecydowanie polecam.Składniki (na jedną średniej wielkości keksówkę pasztetu):3/4 surówej
kaszy jaglanej plus 2 szklanki
wody do jej ugotowania1
por - biała część1 mała
cukinia2 średniej wielkościi
marchewki1 średniej wielkości
pietruszka1 szklanka
płatków migdałowych lub zmielonych
migdałówprzyprawy:
sól,
pieprz, łyżeczka
majeranku, pół łyżeczki
tymiankuolej rzepakowy do duszenia.Przygotowanie:1.
Kaszę parzymy na sicie, żeby pozbyć się goryczki a następnie wkładamy do wrzącej
wody i gotujemy około 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i dolewając
wody w razie potrzeby. Na ostatni 5 minut gotowania, zdejmujemy pokrywkę tak by nadmiar
wody wyparował.2.
Marchewkę,
pietruszkę i
cukinię myjemy obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.3.
Pora, myjemy, odcinamy zieloną część i korzeń a następnie kroimy w krążki.4. Tak przygotowanego
pora wkładamy na patelnię i dusimy z odrobiną
oleju rzepakowego.5. Gdy
por zmięknie dodajemy do niego resztę startych na tarce warzyw i dusimy je na małym ogniu z dodatkiem
ziół i
pieprzu około 15-20 minut, mieszając co jakiś czas i podlewając jeśli to konieczne
olejem rzepakowym.6. Ugotowaną
kaszę, uduszone warzywa, i
płatki migdałowe przekładamy do jednego naczynia i krótko blendujemy do połacznia.7. Na koniec próbujemy czy odpowiada nam pikantność, przekaładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C. (termooobieg lub grzanie góra - doł)Upieczony pasztet wyjmujemy z formy i kroimy po przestudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Pasztet najlepiej trzyma kształt i kroi się po nocnym leżakowaniu w lodówce. Jest naprawdę pyszny, bardzo sycący i co najważniejsze zdrowy. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.Smacznego :)