ßßß
Czy już kiedyś pisałam, że kocham ciecierzycę? Jeśli nie, to czym prędzej naprawiam ten błąd. Kocham ciecierzycę i wszystko co z niej można przygotwać. Naszym domowym hitem jest ciecierzycowa pasta, którą dodajemy do kasz, makaronów, chleba lub po prostu wyjadamy łyżką ze słoika.Składniki na jeden średniej wielkości słoik:pół opakowania ciecierzycy2 średniej wielkości cebule lub 3 mniejsze1/2 szklanki przesmażonych pomidorów ( ja używam już gotowych bio pomidorów sprzedawanych w szklanych butlach, kiedy ich nie mam po prostu sparzam 1 większego pomidora, kroję w kostkę i krótko duszę na patelni)pieprz, sól i inne ulubione przyprawy do smakuodorbina ostrego ketchupu najlepiej domowej robotyPrzygotowanie:1. Ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy wodą, moczymy przez całą noc i gotujemy według przepisu na opakowaniu czyli około 45 minut od momentu zagotowania2. Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w rondelku do miękkości.3. Do uduszonej cebuli dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pomidory, przyprawy, dusimy jeszcze chwilkę a nastepnie blendujemy.Pasta z ciecierzycy jest przepyszna i baaaaaaardzo sycąca. Jestem pewna, że ją polubicie i z przyjemnością będziecie smarować nią chleb.Smacznego :)