Wykonanie
Czy już kiedyś
pisałam, że kocham ciecierzycę? Jeśli nie, to czym prędzej naprawiam ten błąd. Kocham
ciecierzycę i wszystko co z niej można przygotwać. Naszym domowym
hitem jest ciecierzycowa pasta, którą dodajemy do
kasz,
makaronów,
chleba lub po prostu wyjadamy łyżką ze słoika.Składniki na jeden średniej wielkości słoik:pół opakowania
ciecierzycy2 średniej wielkości
cebule lub 3 mniejsze1/2 szklanki przesmażonych
pomidorów ( ja używam już gotowych bio
pomidorów sprzedawanych w szklanych butlach, kiedy ich nie mam po prostu sparzam 1 większego
pomidora, kroję w kostkę i krótko duszę na patelni)
pieprz,
sól i inne ulubione
przyprawy do smakuodorbina
ostrego ketchupu najlepiej domowej robotyPrzygotowanie:1.
Ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy
wodą, moczymy przez całą noc i gotujemy według przepisu na opakowaniu czyli około 45 minut od momentu zagotowania2.
Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w rondelku do miękkości.3. Do uduszonej
cebuli dodajemy ugotowaną
ciecierzycę,
pomidory,
przyprawy, dusimy jeszcze chwilkę a nastepnie blendujemy.Pasta z
ciecierzycy jest przepyszna i baaaaaaardzo sycąca. Jestem pewna, że ją polubicie i z przyjemnością będziecie smarować nią
chleb.Smacznego :)