Wykonanie

Dumna i blada przedstawiam Wam dzis mój kolejny autorski przepis :) Wciąż testuje bezglutenowe wypieki, więc dzielę się z
Wami moim smacznym eksperymentem kulinarnym - czyli bezmącznym i bezmlecznym, za to cudownie wilgotnym i cudownie
czekoladowym ciachem. Wypróbujcie przepis, bo nieskromnie
powiem, że wyszło bosko :)Składniki (na najmniejszą tortownicę o średnicy 18 lub 20 cm):4
jaja od szczęśliwych kur - moje niezmiennie pochodzą od Baci
Jasi1/2 szklanki
cukru nierafinowanego lub
ksylitolu2 łyżki
oleju200 g zmielonych na
mąkę migdałów1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia bezglutenowego lub jeśli nie zależy wam na tym by ciasto było bezglutenowe zwykłego3 czubate łyżki
kakao1 średniej wielkości
cukinia1
bananSkładniki na polewę:50 g
czekolady gorzkiej plus 1 czubata łyżka
masłapłatki migdałowe do ozdobieniaPrzygotowanie:1.
Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z
wody.2.
Banana ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozgniatamy widelcem/blendujemy.3. 2 całe
jaja i dwa
żółtka miksujemy z
cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy dwie łyżki
oleju i ponownie miksujemy. (dwa
białak zostawiamy do ubicia piany)4. Do jajecznej masy partiami dodajemy
proszek do pieczenia a następnie partiami wsypujemy zmielone
migdały i
kakao - ciasto będzie pod koniec dość gęste.5. Do tak przygotowanej masy dokładamy
cukinie i
banana i mieszamy łyżką do połaczenia.6. Następnie ubijamy pianę z 2 zostawionych wcześniej
białek, dokładamy ją partiami do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia łyżką.7. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej
olejem tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przy włączonym termooobiegu lub grzaniu góra dół do suchego patyczka - u mnie 40 minut.Gotowe ciasto zostawiamy jeszcze na chwilę w nagrzanym piekarniku przy uchylonych drzwiach a następnie wyjmujemy i dekorujemy rozpuszczoną w rondelku
czekoladą i
płatkami migdalowymi.Ciacho jest pyszne, lekko wilgotnei mocno
czekoladowe a jednocześnie fit :)Dzielę się zatem z
Wami moim odkryciem i "puszczam" je w świat. :)Smacznego.
