Wykonanie

Osobiście uwielbiam gdy jedzenie jest zdrowe i smaczne zarazem. Dlatego świadmie w mojej kuchni eksperymentuje i wprowadzam nowe zdrowe smaki. Dziś zachęcam Was do wypróbowania bardzo smacznych jaglanych
ciastek czekoladowych, w których nie ma
mąki ani
cukru a są pyszne,
czekoladowe i słodkie :)Składniki:1 szklanka surowej
kaszy jaglanej (po ugotowaniu 3 szklanki)1 szklanka wiórek
kokosowych1 szklanka
płatków owsianych lub jakichkolwiek innych
otrębów30 g
gorzkiej czekolady o zawartości
kakao 70% (ja uwielbiam karmelową z Lidla i taką dałam to 3 tafelki)1 łyżka
masła lub
oleju kokosowego do rozpuszczenia6 łyżek
syropu z agawy2
jaja od kur z wolnego wybiegu lub zamiennie 1 łyżka
siemienia lnianegoPrzygotowanie:1.
Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu i studzimy.2.
Masło lub
olej rozpuszczamy i również pozostawiamy do wystudzenia.3.
Czekoladę ścieramy na tarce do
sera na wiórki.4. Przestudzoną
kaszę blendujemy z
czekoladą,
syropem z agawy i
masłem na względnie gładką masę (ja użylam blendera ręcznego).5. Następnie dodajemy
wiórki kokosowe,
płatki owsiane lub
otręby i
jaja lub
siemie lniane i mieszamy łyżką do połączenia składników.6. Włączamy piekarnik ustawiamy temperaturę 180°C i termoobieg.7. Z przygotowanej masy robimy kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. (u mnie wychodzą 2 niepełne blachy
ciasteczek).8.
Ciasteczka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.Po upieczeniu czekamy do ostudzenia i dopiero zdejmujemy z blachy. To naprawdę pyszne, zdrowe i sycące
ciasteczka, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Na pewno je polubicie. No i jeść je można bez wyrzutów sumienia.Inspirację do nich zaczerpnęłam z bloga QuchniaWege :)Smacznego :)