Wykonanie

Czym byłby karnawał bez pączka :) no więc rozpoczeliśmy treningi przed tłustym czwartkiem. I dziś prezentujemy pączki na
piwie :) przepis mamy
Halinki :) produkcja po części moja, po części
męża, który nadawał im kształt i nadziewał
konfiturą truskawkową :) chciałabym przedstawić na zdjęciach cały stosik, ale znikały baaardzo szybko, do uwiecznienia na bloga został jeden :) :)Składniki:500 g
mąki pszennej3
żółtka jaj250 mililitrów
piwa1/4 szklanki
oleju rzepakowego (plus ten
olej na którym pączki będą smażone)7 g
drożdży suchych lub 5 g
drożdży świeżych3 łyżki
cukru trzcinowegoszczypta
soliPrzygotowanie:1.
Mąkę wsypać do miski ze szczyptą
soli zrobić i
drożdżami suchymi (jeśli korzystacie z
drożdży świeżych - nalezy zrobić zaczyn z
drożdży i połowy
piwa)2.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę i wlewamy do miski z
mąką razem z
olejem a następnie wyrabiamy ciasto dodając po troszeczku
piwa, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (Ważne: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jesli
piwo lub
jaja będą wyjęte z lodówki to zabiją
drożdże i ciasto nie urośnie!!!)3. Gdy ciasto jest już wyrobione, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz - musi podwoić swoją objętość.4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy a następnie formujemy z ciasta kulki i nadziewamy je za pomocą szprycy lub strzykawki
konfiturą.(mnie to zupełnie nie szło - dlatego finalny efekt to dzieło mojego
męża :)) Jeśli nie macie szprycy, możecie spróbować zrobić wałek - taki jak na kopytka tylko grubszy, odcinać plastry, nadziewać
konfiturą i sklejać, formując kulkę, mnie to jednak zupełnie nie wychodziło. Niecierpliwym polecam prostszy sposób, czyli robienie amerykańskich pączków z dziurką, przy pomocy szklanki i kieliszka a
potem ozdabianie ich lukrem lub
czekoladą.5. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu na patelni, z każdej strony. To czy są gotowe sprawdzamy patyczkiem.Gotowe obsypujemy
cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem :)