Wykonanie

Delikatne, kruchutkie , leciutkie , napełnione bąbelkami powietrza i bardzo łatwedo przygotowania
faworki na
piwie. Same zalety ,a więc nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy....
Faworki na
piwie piekłam wielokrotnie i z przyjemnością sięgam po ten stary i wypróbowany przepis. T ym razem bez dodatku tłuszczu, choć oryginał poleca dodanie łyżki
masła lub
oleju.Aby okazały się rzeczywiście udane c iasto należy rozwałkować bardzo cienko, a kto ma ochotę może dodatkowo poznęcać się nad nim uderzając wielokrotnie wałkiem. Ja tym razem zrezygnowałam z tłuszczu, wałka , a
faworki i tak wyszły doskonałe.
Piwo nie jest wyczuwalne w smaku , a więc dla kogoś kto nie lubi jego smaku
faworki będą równie smaczne. Smakoszy
piwa natomiast nie trzeba namawiać......i ten
rum.....jednak kto próbował
piwo z
rumem niech nie oczekuje podobnych efektów....Dla dzieci proponuję jednak coś lżejszego.../ ZOBACZ / .Składniki:

ok.500 g
mąki pszennej4
zółtkaok. 1/2 szklanki mocnego
piwa2 łyżki
rumu2 szczypty
solioraztłuszcz do smażenia /użyłam
olej roślinny/
cukier puder z
wanilią do posypania-
Mąkę przesiać do miseczki.-Dodać
sól,
żółtka ,
rum i
piwo.-Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę
mąki, a jeśli twarde
piwa /i dobrze wyrobić.-Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok. 40-50 min.-Ciasto podzielić na 2-3 części i najlepiej przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/.-Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać
maką.-Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.-Przygotowane
faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem .-Wkładać
faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor.-Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać
cukrem pudrem z
wanilią.


