ßßß
Delikatne, kruchutkie , leciutkie , napełnione bąbelkami powietrza i bardzo łatwedo przygotowania faworki na piwie. Same zalety ,a więc nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy....
Faworki na piwie piekłam wielokrotnie i z przyjemnością sięgam po ten stary i wypróbowany przepis. T ym razem bez dodatku tłuszczu, choć oryginał poleca dodanie łyżki masła lub oleju.Aby okazały się rzeczywiście udane c iasto należy rozwałkować bardzo cienko, a kto ma ochotę może dodatkowo poznęcać się nad nim uderzając wielokrotnie wałkiem. Ja tym razem zrezygnowałam z tłuszczu, wałka , a faworki i tak wyszły doskonałe.Piwo nie jest wyczuwalne w smaku , a więc dla kogoś kto nie lubi jego smaku faworki będą równie smaczne. Smakoszy piwa natomiast nie trzeba namawiać......i ten rum.....jednak kto próbował piwo z rumem niech nie oczekuje podobnych efektów....Dla dzieci proponuję jednak coś lżejszego.../ ZOBACZ / .Składniki:
ok.500 g mąki pszennej4 zółtkaok. 1/2 szklanki mocnego piwa2 łyżki rumu2 szczypty solioraztłuszcz do smażenia /użyłam olej roślinny/cukier puder z wanilią do posypania-Mąkę przesiać do miseczki.-Dodać sól, żółtka ,rum i piwo.-Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli twarde piwa /i dobrze wyrobić.-Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok. 40-50 min.-Ciasto podzielić na 2-3 części i najlepiej przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/.-Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać maką.-Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.-Przygotowane faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem .-Wkładać faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor.-Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.

