Wykonanie
Kolejny przepis na nietypowe
faworki bo z dodatkiem
wina :). Pyszne, delikatne i kruche - polecam ten rarytas.

Składniki :1,5 szklanki
mąki pszennej3
żółtka1/2 szklanki półsłodkiego
białego winaszczypta
soliolej do smażenia
cukier puderOpis wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtka wymieszane z
winem i
sól. Wyrabiamy gładkie ciasto na koniec wybijamy ciasto wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Schłodzone ciasto wałkujemy jak najcieniej, następnie kroimy na 3 cm x 12cm grubości i długości paski radełkiem lub nożem. W środku każdego kawałka robimy wzdłuż nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta tworząc supełek. Wkładamy na gorący
olej i smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy
cukrem pudrem.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy