Wykonanie

Już od bardzo dawna nie kupuję
pieczywa, więc co chwila testuje nowe przepisy, żeby urozmajcać nasze kanapkowe życie :) dziś na śniadaniu zagościły u nas pyszne,
słoneczne bułeczki
marchewkowe - przepis na nie pochodzi z "Nordic Bakery Cookbook" autorstwa
Miisy Mink Ich złoty kolor ociepli każdy, nawet najchłodnijeszy dzień a smak
doda kolorytu każdej kanapce, nawet tej posmarowanej jedynie
masłem. Wypróbujcie przepis, myślę, że Wam posmakują. Bułeczki nie zawierają
mleka ani
masła, więc myślę, że będą dobre dla alergików nie tolerujących
białka krowiego.Nie zrażajcie się, gdyby ciasto początkowo troszkę się lepiło - może być to
wina soczystej
marchewki - wtedy dosypcie po prostu
mąki i wyrabiajcie, aż będzie elastyczne. Nasze bułeczki wyszły naprawdę puszyste i pyszne, więc spróbujcie Wasze też się na pewno udadzą :)Składniki:450 g
mąki pszennej chlebowej50 g
płatków owsianych300 mililitrów ciepłej
wody1 łyżka
oleju rzepakowego100 g
marchewki startej na tarce o drobnych oczkach7 g suchych
drożdży(ja następnym razem dodam
jeszczę łyżkę
miodu lub
syropu z Agawy)Przygotowanie:1.
Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach.2. W misie umieszczamy 300 g
mąki,
drożdże,
płatki owsiane, wlewamy
olej i
wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników.3. Następnie dodajemy resztę
mąki i
marchewkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne nieklejące ciasto w razie potrzeby dosypując
mąki.4. Wyrobione ciasto oprószamy delikatnie
mąką i odstawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.5. Po upływie tego czasu ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 (jeśli chcemy
mieć mniejsze bułeczki) równych części lub na 9 (gdy nasze bułeczki mają być większe) i formujemy bułeczki, każdą obsypując
mąką.6. Uformowane bułeczki odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.7. Napuszone bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°CBułeczki są pyszne :) jeszcze ciepłe z
masłem smakują cudnie :) ale i na drugi dzień po upieczeniu nie mają sobie równych. Myślę, że spokojnie zachowają świeżość przez 4 dni.Smacznego :)