ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenno - orkiszowe

Bułeczki pszenno - orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Sobotnie śniadanie musi być leniwe i pyszne :) dlatego u nas na stole zagościły dziś pszenno - orkiszowe bułeczki domowej roboty, pyszna konfitura, zamknięta jeszcze późnym latem w słoik :), a w kubkach parowała kawa :) A przez okno wpadły nawet promienie słońca i to wszystko dało wymarzony weekendowy poranek. Takich poranków i Wam życzę :) a bułeczki polecam. Pracy przy nich nie ma dużo a smakują pysznie :)
Składniki:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
1 łyżka oleju rzepakowego
300 mililitrów wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
rozkłócone jajko do posmarowania
ziarna maku lub płatki owsiane, słonecznik do posypania
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce, zamieszać łyżką do lekkiego połączenia a następnie zagnieść z nich gładkie ciasto. Będzie ono miało delikatnie lepką konsystencję, ale mimo to nie dosypywać mąki. Z gotowego ciasta uformować kulę, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. (u mnie okolice kaloryfera).
2. Gdy ciasto urośnie, ponownie je zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułeczki a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i odstawiamy na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
3. W tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200°C grzanie góra - dół.
4. Gdy bułeczki urosną smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy: makiem, płatkami owsianymi lub ziarnami słonecznika, co kto lubi :)
5. Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
6. Gotowe bułeczki wyjmujemy i studzimy na kratce. :)
Są pyszne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale dobrze przechowywane zachowają świeżość nawet przez 4 dni :) choć u nas zawsze znikają szybciej :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2014/01/bueczki-pszenno-orkiszowe.html