Wykonanie

Wreszcie - po upolowaniu w Polsce
mąki graham i po kilku próbach pieczenia - przepis idealny. Ciężko mi jednak powiedzieć, czy smakują dokładnie tak samo, jak te z dawnych czasów. Kiedy chciałam sobie przypomnieć w Polsce ich smak, już nie były takie same... A szkoda. I drożdżówki w
polskich sklepach jakieś takie inne, ogromne... kto da radę zjeść drożdżówkę wielkości dużego talerza? ;-). I nawet ptasie mleczko wedlowskie już inne... Czy ja mam tylko takie odczucia? Czy w dzieciństwie wszystko wydawało się inne, lepsze? No, ale nie o tym miało być.
Grahamki są rewelacyjne. Mięciutkie, z wyczuwalnym aromatem
miodu. Świeże nawet kolejnego dnia. Wiem, że Wam posmakują :-).Składniki na 10 sztuk:125 ml letniego
mleka125 ml letniej
wody1 łyżka melasy*1,5 łyżki
miodu1 łyżeczka
soli2,5 szklanki
mąki graham**1 szklanka
mąki pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)30 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego7 g suchych
drożdży lub 14 g świeżych
drożdżyDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaObie
mąki wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części, następnie oprószając dłonie
mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Melasę można zastąpić
miodem, jednak nada ona bułeczkom ładniejszego koloru.**
Mąka graham -
mąka pszenna typ 1850.Smacznego :-).