ßßß Cookit - przepis na Włoski chlebek bananowy Nigelli

Włoski chlebek bananowy Nigelli

nazwa

Wykonanie

W niedziele musi być słodko. Dlatego u nas na stole zagościł w biegu przygotowany włoski chlebek bananowy Nigelli . Przepis pochodzi z książki "Włoskie inspiracje Nigellisima" Nigelli Lawson. Skradł moje serce pysznym smakiem i tym, że nie zawiera laktozy, więc spokojnie moga go ze smakiem wcinać osoby uczulone na mleko krowie. Do tego ma w sobie bardzo dobry tłuszcz - olej rzepakowy, więc można się bezkarnie objadac tym smakołykiem :) Polecam :)
Składniki:
3 dojrzałe banany
150 mililitrów oleju (w oryginalnym przepisie bezwonnego w moim rzepakowego,bo cenię go za składniki odżywcze)
2 jaja od kur z wolnego wybiegu
150 g cukru
175 g mąki pszennej
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej (w orginalnym przepisie 1/2 łyżeczki)
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy i rozgniatamy widelcem lub blenderem.
2. Keksówkę o wymiarach 26 cm smarujemy olejem i odstawiamy.
3. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 175° grzanie góra - dół.
4. Banany miksujemy z ekstraktem waniliowym, olejem i solą.
5. Następnie dodajemy cukier i jaja i miksujemy do połaczenia składników.
6. Na koniec wsypujemy kawę, mąkę i sodę oczyszczoną i miksujemy, aż składniki utworzą jednolitą masę.
7. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Z podanych proporcji mozna tez upiec muffiny - 12 sztuk, ale trzeba je piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Chlebek, jest pyszny, słodki i sycący. W naszej szerokości geograficznej nazwiemy go raczej ciastem. Świetnie sprawdzi się na słodkim śniadaniu i w porze deseru.
Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/10/woski-chlebek-bananowy-nigelli.html