Wykonanie

Pokochacie ten przepis :) dla mnie to teraz numer 1 na chlebowej liście. Dlaczego? Po pierwsze do jego przygotowania potrzebna jest tylko drewniana łyżka i dwie miski :) nie trzeba nic zagniatać. Po drugie to wypiek orkiszowy, więc jest samym zdrowiem :). Po trzecie jest lekki jak puch i pyszny. A nie oszukujmy się w kuchni, chodzi o smak :) Przepis na ten
chleb pochodzi z ksiązki Apetyczna Panna Dahl, którą się ostatnio zaczytuję :) Szczerze polecam i
chleb i ksiązkę :)Składniki:450 g
mąki orkiszowej100 g
płatków owsianych1 duża łyżka czyli około 7 g
drożdży suchych1 łyżeczka
soli (w orginalnym przepisie
soli morskiej)600 ml ciepłej
wody (około 2,5 szklanki)1 łyżka
oleju rzepakowego (w orginale
słonecznikowego)1 łyżka łyżka płynnego
miodu (u mnie w zastępstwie był
cukier brązowy, bo jako matka karmicielka
miodu nie
mogę)Przygotowanie:Do jednego dużego naczynia wkładamy wszystkie suche składniki:
mąkę,
drożdże,
płatki owsiane,
sól. Mieszamy.W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre:
wodę,
miód i
olej.Przelewamy zawartość drugiego naczynia do składników suchych i starannie mieszamy, a następnie zostawiamy w ciepłym miejscu, pod lnianą ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia. ciasto podwoi swoją objętość.Po 20 minutach odkrywamy ciasto i mieszamy je aż powróci do początkowej objętości. Przekładamy ciasto do nasmarowanej
olejem 1,5 litrowej keksówki (u mnie wyszły dwie keksówki mniejsza i większa). I odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Dodam od siebie, żeby nie wypełniać keksówek po brzegi, bo ciasto jeszcze urośnie, nawet w piekarniku. Ja posypałam chlebek po wierzchu
płatkami owsianymi.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C, pieczenie góra - dół.
Chleb pieczemy około 45 minut lub chwilkę dłużej. Można go sprawdzić patyczkiem.Chlebek jest pyszny i zdrowy zarazem, a w kuchni właśnie chodzi o taką równowagę!!!Smacznego :) :)