Wykonanie
Spodobało mi się pieczenie z
Truflą . Lubię podobne
chleby jak ona :) Postanowiłam więc przetestować kolejnych kilka jej przepisów. Tym razem żytnio - orkiszowy z
miodem i ziarnami (oryginalnie tylko
słonecznik). W przepisie jest też
kminek, którego pominęłam, bo nie trawię żadnej jego postaci.Zaczyn:50g aktywnego zakwasu żytniego
razowego o temp. pokojowej150g
maki żytniej razowej300g
wodySkładniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na 12-24 godz (u mnie 17), w temperaturze pokojowej.Ciasto właściwe:320g zaczynu280g
wody150g
mąki orkiszowej razowej330g
mąki żytniej jasnej1 łyżka
miodu50-70g ulubionych ziaren (u mnie 50g
słonecznika i 20 siemienia)10g
soli morskiejolej rzepakowyDo zaczynu dodać
wodę,
miód, ziarna i
sól, wymieszać, dodać obie
mąki, krótko wyrobić. Ciasto będzie lepkie. Mokrymi dłońmi przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Blaszkę przykryć naoliwioną folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie ciasto wyrosło do brzegów blaszki,
Trufla podaje, że powinno do ok. 1-2 cm ponad brzeg. Wierzch
chleba posmarować
olejem.Piec 15 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie 40-45 min w 190 stopniach. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostygnięciu.Zaczyn (mega płynny)
Chleb gotowy do wyrastania

Bochenek zaraz po wyjęciu z pieca