Wykonanie
Dziś polecam jeszcze jeden przepis na
chleb, do którego bardzo często wracam. Pyszny, żytni chlebek na zakwasie z dodatkiem
słonecznika. Klasyk wśród
chlebów.A przepis pochodzi od Pauliny i Michała z Kotlet.tv dzięki którym przestałam kupować
chleb w sklepie, bo nauczyłam się piec sama :) I za to bardzo Im dziękuję ;)

Zaczyn:80 g zakwasu żytniego120 g
mąki żytniej razowej typ 2000120 g
wodyCiasto właściwe:zaczyn j.w.350 g
wody135 g
mąki żytniej razowej typ 2000265 g
mąki żytniej chlebowej typ 7201 szczypta
soli morskiej (ja dałam troszkę więcej bo1 łyżeczkę)1,5 łyżeczki
cukruok. 3/4 szklanki
słonecznika łuskanego.Proporcje na keksówkę o wymiarach 30x11 cm.Zaczyn z wyżej podanych składników przygotowujemy około 8 godzin przed planowanym pieczeniem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, dokładnie mieszamy.P rzekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania.Czas wyrastania w zależności od warunków może być różny. U mnie zwykle wychodzi tak ok. 4-5 godzin.Dobrze wyrośnięty
chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy już gotowy.Gdyby
chleb w trakcie pieczenia za bardzo się rumienił (u mnie się tak dzieje, ale to też zależy od piekarnika) można go przykryć folią aluminiową i piec dalej pod przykryciem.Chlebek kroimy gdy dobrze wystygnie, a najlepiej dopiero na drugi dzień.Smacznego ;)