ßßß
Takiej pizzy pewnie jeszcze nie jedliście. Kiedyś miałam ochotę na minmipizze, miałam nawet składniki, ale jakoś brakło czasu i chęci na zagniatanie ciasta. A że akurat w lodówce zalegało od dłuższego czasu ciasto francuskie, postanowiłam je wykorzystać. I tak powstały „minipizze”. Oczywiście sporo odbiegają smakowo od prawdziwej pizzy, ale mimo to są równie smaczne.Składniki na 8 minipizz:arkusz gotowego ciasta francuskiego5-6 średnich pieczarek¼ czerwonej papryki2 małe dymki1 parówka lub kawałek kiełbasy1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżeczka ketchupustarty ser żółty (ja akurat nie miałam i użyłam plasterkowanego porwanego na małe kawałeczki)pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie, oregano (dowolnie)Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z parówką/kiełbasą. Wrzucić na patelnię paprykę i parówkę, podsmażyć, następnie dodać pieczarki i dymki. Dołożyć przecier i ketchup, przyprawić i smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 części. Gotowy farsz rozłożyć na każdej części, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 15-20 minut. Należy uważać, żeby ciasto się nie przypiekło.
I przed wstawieniem do piekarnika:
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka