Wykonanie
Takiej pizzy pewnie jeszcze nie jedliście. Kiedyś miałam ochotę na minmipizze, miałam nawet składniki, ale jakoś brakło czasu i chęci na zagniatanie ciasta. A że akurat w lodówce zalegało od dłuższego czasu
ciasto francuskie, postanowiłam je wykorzystać. I tak powstały „minipizze”. Oczywiście sporo odbiegają
smakowo od prawdziwej pizzy, ale mimo to są równie smaczne.Składniki na 8 minipizz:arkusz gotowego
ciasta francuskiego5-6 średnich
pieczarek¼
czerwonej papryki2 małe
dymki1
parówka lub kawałek
kiełbasy1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
ketchupustarty ser żółty (ja akurat nie miałam i użyłam plasterkowanego porwanego na małe kawałeczki)
pieprz,
sól,
bazylia,
zioła prowansalskie,
oregano (dowolnie)Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z parówką/kiełbasą. Wrzucić na patelnię
paprykę i
parówkę, podsmażyć, następnie dodać
pieczarki i
dymki. Dołożyć przecier i
ketchup, przyprawić i smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 części. Gotowy farsz rozłożyć na każdej części, posypać startym
żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 15-20 minut. Należy uważać, żeby ciasto się nie przypiekło.
I przed wstawieniem do piekarnika:
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka