Wykonanie
Większość przepisów na tiramisu zawiera surowe
jajka i przyznam, że skutecznie mnie one zniechęcają. Przepis ten dostałam kiedyś od mojej kuzynki (dziękuję D:). Jest bardzo prosty i szybki, zawsze się sprawdza i smakuje wspaniale. Nie zawiera
jajek. Jedyny minus to taki, że trzeba poczekać kilka godz aż całe ciasto stężeje i będzie można spróbować:) Oczywiście nie jest to klasyczne tiramissu, a raczej torcik na jego podobieństwo. Ale nie jestem przecież profesjonalistką więc tak go nazywam:)Przepis na tiramisu, sposób na tiramisu, tiramisu bez jaj, ciasto tiramisu, tiramisu z
czekoladąSkładniki:paczka okrągłych
biszkoptów3 łyżki
kawy rozpuszczalnej1/4 szk
rumu lub innego
alkoholu250ml
śmietany 30%200g
białego serka, np. z wiaderka1
cukier waniliowy Winiary2 łyżki
cukru pudru1/2 opakowania
galaretki cytrynowejGalaretkę rozpuścić w 1/2 szk gorącej
wody i odstawić do przestygnięcia. Zaparzyć
kawę w 1/2 szk
wody. Uzupełnić napar
alkoholem.
Biszkopty nasączać w powstałym płynie i układać na dnie formy (ja użyłam tu okrągłe naczynie żaroodporne, ale nada się świetnie standardowa tortownica).
Śmietanę z
cukrem ubić na sztywno, dodać
serek-wymieszać, połączyć z
galaretką. Delikatnie połączyć by powstała jednolita masa. Połowę powstałej masy wylać na
biszkopty, posypać startą
czekoladą. Następnie powtórzyć czynności,
biszkopty, masa i
czekolada. Odstawić do lodówki i czekać aż stężeje. Najczęściej robię wieczorem i tak sobie tężeje w lodówce przez całą noc.Smacznego:)