ßßß Cookit - przepis na Dwupiętrowy tort malinowy

Dwupiętrowy tort malinowy

nazwa

Wykonanie

Może nie jest idealny, ale wiele serca w niego włożyłam. Tort dla mojej córci:-) Specem od wypieków nie jestem. Chciałam zamówić piękny, specjalnie udekorowany na tę okazję, ale mi nie pozwoliła. Satysfakcją było to, że bardzo smakował. Nawet dokładki były;-)
Składniki:
2 biszkopty (jeden wielki, drugi mały),
1 itr śmietany 30% tł.,
500 g serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,
1 laska wanilii lub esencja waniliowa,
1 galaretka malinowa,
1 szkl. herbaty malinowej,
2 duże opakowania malin,
truskawki do dekoracji,
polewa:
2 czekolady gorzkie po 100g,
120 g masła.
Przygotowanie:
Zrobić wcześniej galaretkę malinową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone i ubić na sztywno. Należy pamiętać, aby śmietana i ser było zimne. Dodać w trakcie ubijania cukier puder i wanilię. Biszkopty oba przeciąć na pół za pomocą nitki bawełnianej. Napączować każdy blat, w kolejności ich składania, przestudzoną herbatą malinową. Galaretkę pokroić w kostkę. Smarować każdy blat masą waniliową, rozrzucić kostki galaretek i maliny, przykryć znowu masą, ułożyć napączowany blat i powtarzać z kolejnymi blatami. Mniejszy przed ułożeniem na większy od spodu również posmarować masą, żeby się przykleił do podstawy. Dwuwarstwowy tort włożyć na minimum 1 h do lodówki. Przygotować polewę. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, przestudzić. Smarować oba blaty, wyrównując nożem. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować owocami. Ja dodatkowo górną warstwę obłożyłam siatką do dekoracji kwiatów, która oczywiście nie jest jadalna;-) Przed krojeniem należy ją zdjąć ;-)
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/08/dwupietrowy-tort-malinowy.html