Wykonanie

Może nie jest idealny, ale wiele
serca w niego włożyłam. Tort dla mojej córci:-) Specem od wypieków nie jestem. Chciałam zamówić piękny, specjalnie udekorowany na tę okazję, ale mi nie pozwoliła. Satysfakcją było to, że bardzo smakował. Nawet dokładki były;-)

Składniki:2
biszkopty (jeden wielki, drugi mały),1 itr
śmietany 30% tł.,500 g
serka mascarpone,4 łyżki
cukru pudru,1
laska wanilii lub esencja waniliowa,1
galaretka malinowa,1 szkl.
herbaty malinowej,2 duże opakowania
malin,
truskawki do dekoracji,polewa:2
czekolady gorzkie po 100g,120 g
masła.Przygotowanie:Zrobić wcześniej
galaretkę malinową zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Śmietanę wymieszać z
serkiem mascarpone i ubić na sztywno. Należy pamiętać, aby
śmietana i
ser było zimne. Dodać w trakcie ubijania
cukier puder i
wanilię.
Biszkopty oba przeciąć na pół za pomocą
nitki bawełnianej. Napączować każdy blat, w kolejności ich składania, przestudzoną
herbatą malinową.
Galaretkę pokroić w kostkę. Smarować każdy blat masą
waniliową, rozrzucić kostki
galaretek i
maliny, przykryć znowu masą, ułożyć napączowany blat i powtarzać z kolejnymi blatami. Mniejszy przed ułożeniem na większy od
spodu również posmarować masą, żeby się przykleił do podstawy. Dwuwarstwowy tort włożyć na minimum 1 h do lodówki. Przygotować polewę. W tym celu w kąpieli
wodnej rozpuścić
masło i
czekoladę, przestudzić. Smarować oba blaty, wyrównując nożem. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować
owocami. Ja dodatkowo górną warstwę obłożyłam siatką do dekoracji kwiatów, która oczywiście nie jest jadalna;-) Przed krojeniem należy ją zdjąć ;-)