Wykonanie

Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie FRoSTY "Wiosna z FRoSTĄ". Podjęłam z chęcią to wyzwanie, bo ich produkty często używam w swojej kuchni, zwłaszcza
szpinak, do którego mam słabość, i to on został bohaterem mojego dania.Przygotowałam pyszną jaglankę z dodatkiem
szpinaku, którą po zapieczeniu z
jajkiem można podać jako lekki wiosenny obiad, bo przecież ta
pora roku sprawia, że chcemy jeść lekkie dania, aby nabrać formy po zimie. Może być również propozycją zdrowego śniadania. Wybór
pory dnia do zaserwowania tej potrawy pozostawiam już Wam:-)


Składniki:50 g
kaszy jaglanej,50 g
amarantusa,
masło,
szpinak w liściach firmy FRoSTA,1 łyżka
śmietany 18% tł.,1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,1-2
jajka.Przygotowanie:Zagotować
wodę, wsypać wypłukaną
kaszę i
amarantus, dodać 1 łyżeczkę
masła, lekko posolić. Gotować około 20 minut. Wystudzić.
Szpinak wcześniej sparzony odcedzić i około 100 g podsmażyć na łyżeczce
masła, dodać
śmietanę, wyciśnięty
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Nałożyć do foremek żaroodpornych wysmarowanych
masłem. Zapiekać około 10-15 minut w temp. 190 stopni C, następnie wbić
jajko na wierzch, posolić. Zapiekać kilka minut do ścięcia
białka. Przed podaniem oprószyć
pieprzem.Uwaga: Jeśli danie podajemy na obiad zapiekamy wszystko w większej formie i wbijamy 2
jajka. Jeśli natomiast na śniadanie, to zapiekamy w dwóch mniejszych foremkach i wbijamy po jednym
jajku.