ßßß Cookit - przepis na Jaglanka ze szpinakiem i jajkiem

Jaglanka ze szpinakiem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie FRoSTY "Wiosna z FRoSTĄ". Podjęłam z chęcią to wyzwanie, bo ich produkty często używam w swojej kuchni, zwłaszcza szpinak, do którego mam słabość, i to on został bohaterem mojego dania.
Przygotowałam pyszną jaglankę z dodatkiem szpinaku, którą po zapieczeniu z jajkiem można podać jako lekki wiosenny obiad, bo przecież ta pora roku sprawia, że chcemy jeść lekkie dania, aby nabrać formy po zimie. Może być również propozycją zdrowego śniadania. Wybór pory dnia do zaserwowania tej potrawy pozostawiam już Wam:-)
Składniki:
50 g kaszy jaglanej,
50 g amarantusa,
masło,
szpinak w liściach firmy FRoSTA,
1 łyżka śmietany 18% tł.,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
1-2 jajka.
Przygotowanie:
Zagotować wodę, wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać 1 łyżeczkę masła, lekko posolić. Gotować około 20 minut. Wystudzić. Szpinak wcześniej sparzony odcedzić i około 100 g podsmażyć na łyżeczce masła, dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Nałożyć do foremek żaroodpornych wysmarowanych masłem. Zapiekać około 10-15 minut w temp. 190 stopni C, następnie wbić jajko na wierzch, posolić. Zapiekać kilka minut do ścięcia białka. Przed podaniem oprószyć pieprzem.
Uwaga: Jeśli danie podajemy na obiad zapiekamy wszystko w większej formie i wbijamy 2 jajka. Jeśli natomiast na śniadanie, to zapiekamy w dwóch mniejszych foremkach i wbijamy po jednym jajku.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/04/jaglanka-ze-szpinakiem-i-jajkiem.html