Wykonanie
W moim ogródku obficie wyrósł
szpinak. Długo zastanawiałam się co też można z niego przygotować, dlatego, gdy mama wspomniała o jajecznicy na
szpinaku, którą pamięta z dzieciństwa postanowiłam takową przygotować. Dodatkowo dodałam
wędzony boczek( wyrób taty). Zapach gotowego dania roznosił się po całym domu zwabiając głodnych domowników. Moim ulubionym sposobem podania jajecznicy jest wyłożenie jej na kromki
chleba.Porcja dla 1 osobySkładniki:garść
szpinaku,2
jajka,2 plasterki
boczku wędzonego,łyżka
masła,ząbek
czosnku,
pieprz i
sólPrzygotowanie:Na patelni roztopić
masło, dodać pokrojony drobno ząbek
czosnku. Smażyć przez 0,5 min. Dodać umyte i pokrojone w paski liście
szpinaku( ogonki oderwać). Smażyć przez 2 min delikatnie mieszając. Podsmażony
szpinak wyłożyć na talerzyk lub do miseczki. Na tą samą patelnię wsypać pokrojony w drobną kostkę
boczek i smażyć przez ok.3 min. Do miseczki wybić i rozbełtać widelcem
jajka. Na skwierczący
boczek wylać masę
jajową. Mieszać do momentu aż
jajka zetną się i następnie dodać
szpinak, wymieszać całość. Jajecznicę posolić i popieprzyć do smaku. Podawać na kromce
chleba z plasterkiem
pomidora.