Wykonanie

Bardzo miło wspominamy pobyt w Turcji 2 lata temu. Na to przypomnienie zapraszam Was na gözleme z ayranem. Tu w
poście opisałam wszystko, a na jednym zdjęciu widać jak kobieta robi ten przysmak turecki. Ja pochłaniałam ze
szpinakiem, a mój mąż z
mięsem. Do tego do popicia zimny ayran… Naprawdę pyszne :-)! Zachęcona pomysłami dziewczyn Emilii i
Malwiny zapraszam na moje gözleme :-)

Składniki: na ciasto:400 g
mąki pszennej,1 płaska łyżeczka
soli,2 płaskie łyżeczki świeżych
drożdży,pół łyżeczki
cukru,3/4 szklanki ciepłej
wody, na farsz:pęczek
szpinaku,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
masła,
sól,
biały pieprz,100-200 g
fety,Ayran:500 ml
jogurtu greckiego,300 ml
wody zimnej,
Sól do smaku.Przygotowanie:
Drożdże z
cukrem rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej
wody, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do
drożdży dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 30 minut aż podwoi swoją objętość. Ma być gęste ciasto.
Szpinak dokładnie umyć, zmieniając dwukrotnie
wodę, żeby czasem piasek nie zgrzytał pod zębami . Zblanszować w słonej wodzie i odcedzić. Pokroić, ale na niezbyt drobno. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
szpinak, chwilę podsmażyć. Następnie wcisnąć
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem. Jednak ostrożnie z
solą, bo
feta jest bardzo słona.Składniki ayranu wymieszać dokładnie, ja to robię w shakerze. Na upały idealny.Wyrośnięte ciasto dzielimy na części wielkości piłeczki pinpongoweji i rozwałkowujemy na cienki placek. Na połowie rozkładamy farsz, składamy n apół, zlepiamy. Smażymy na suchej patelni. Po usmażeniu smarujemy placki
masłem. Popijamy ayranem.