ßßß
Nadszedł kolejny raz wspólnego pieczenia, jakże ekscytujący... Misterna forma ażurowego chlebka cieszy oko. Jak zobaczyłam go po raz pierwszy w zaproszeniu u Amber, to pierwsze wrażenie wywołało "ochy i achy" nad kształtem i wyglądem. No moje fougasse nie prezentowało sie tak samo cudnie, bo wyszły giganty, ale smakowało iście niebiańsko wg mojego miernika smaku:-))
Zajadałam go z pieczonymi pomidorami (klik) i bardzo mi pasowało to zestawienie. Powiało wspomnieniami lata. Smak chlebka wypełnionego oliwkami i obecność słoneczka zrobiła swoje. słonecznej Prowansji:-))
„Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanFougasse z oliwkamiPrzepis J. Hamelmana z książki ChlebSkładniki na 2 chlebki:pâte fermentée:122 g (1 szklanka) mąki chlebowej79 g (3/8 szklanki) wody3 g soliszczypta drożdżyPołączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.ciasto właściwe:320 g (4 ¼ szklanki) mąki chlebowej48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej255 g (1 1/8 szklanki) wody6 g soli3 g drożdży instant26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek ev40 g (1/4 szklanki) oliwek nicejskichcałość pâte fermentéeWłożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy.Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły.Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn.W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody.Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję.Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę.Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową.Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości,tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone.Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciastamożna zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta.Kiedy ciasto będzie w pełni wymieszane, przed dodaniem oliwek,zdjąć je z haka i zrobić w środku otwór.Wsypać około jednej trzeciej oliwek do otworu i włączyć mikser.Po 20-30 sekundach wyłączyć mikser, ponownie zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku,wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser.Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście.Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny.Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z dzieży na obsypany mąką blat,delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy.Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić,położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą.Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak , aby przybrało owalny kształt.Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze około 24 C.Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę.Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy,a następnie naciąć tak jak na rysunku A.Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.UwagiOliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.
Słowa uznania i podziękowania dla Magdy, która nam wybrała ten chlebek i Amber, która nas zaprosiła. A piekło jak zwykle duże grono, do którego zapraszam na poczęstunek:Aciri BajkoradaAga W sezonieAmber Kuchennymidrzwiami.plAnia JswmAniaW Magnolia i rozmarynAnkawell Życie od kuchniAlucha Nie -ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaAsia Asia’s White KitchenBeata Stare garyBożena Smakowe kubkiCzekoladka Z miłości do słodkościDorota Moje małe czarowanieEla W poszukiwaniu slow lifeGosia Co do jedzeniaKamila Ogrody BabilonuŁucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiMałgosia Akacjowy blogMagda Konwalie w kuchniMarghe Po prostu Marghe MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…Mimbla Pierogi ruskie raz!Olimpia Pomysłowe pieczenieRenata Forks’n’CanvasWisła Zapach chlebaŻabka Healthy Craving
Chlebek dodaję do marcowej listy: