ßßß
,Tym razem w lutowej Piekarni Amber ulubione pieczywo moich dzieci. Sama chrupiaca skórka i niewiele pysznego miąższu, na dodatek z oliwkami. Użyłam greckich oliwek Kalamata, które wypestkowałam i pokroiłam na kawałki. Ponieważ były to oliwki z solanki, użyłam do ciasta mniej soli. Do ciasta dodałam również greckiej, świeżej oliwy. Wypiek ma atrakcyjny kształt i może być ozdobą stołu z przekąskami.Przepis zaproponowała Magda z blogu Konwalie w kuchni .
Przepis J. Hamelmana z książki "Chleb"Składniki na 2 chlebkipâte fermentée122 g (1 szklanka) mąki chlebowej79 g (3/8 szklanki) wody3 g soliszczypta drożdżyPołączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.ciasto właściwe320 g (4 ¼ szklanki) mąki chlebowej48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej255 g (1 1/8 szklanki) wody6 g soli3 g drożdży instant26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek ev40 g (1/4 szklanki) oliwek nicejskichcałość pâte fermentéeWłożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy. Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody. Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę. Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości,tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone. Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciasta można zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta. Kiedy ciasto będzie w pełni wymieszane, przed dodaniem oliwek, zdjąć je z haka i zrobić w środku otwór. Wsypać około jednej trzeciej oliwek do otworu i włączyć mikser. Po 20-30 sekundach wyłączyć mikser, ponownie zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście.Ja pokrojone oliwki wmieszałam do ciasta recznie. Przełożyłam ciasto na blat, rozciagnęłam, wysypałam oliwki, złożyłam ciasto kilka razy.Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny.Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z dzieży na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy.Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą.Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak , aby przybrało owalny kształt.Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze około 24 C.Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, następnie naciąć.Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły.Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,Zaparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.UwagiOliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.
Fougasse piekły razem:Aciri BajkoradaAga W sezonieAmber Kuchennymidrzwiami.plAnia JswmAniaW Magnolia i rozmarynAnkawell Życie od kuchniAlucha Nie -ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaAsia Asia’s White KitchenBeata Stare garyBożena Smakowe kubkiCzekoladka Z miłości do słodkościDorota Moje małe czarowanieDorota Ugotujmy toEla W poszukiwaniu slow lifeGosia Co do jedzeniaKamila Ogrody BabilonuŁucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiMałgosia Akacjowy blogMagda Konwalie w kuchniMarghe Po prostu MargheMarzena Zacisze kuchenneMarcinH Grahamka,weka i kajzerka…Mimbla Pierogi ruskie raz!Renata Forks’n'CanvasŻabka Healthy Craving