Wykonanie

Ostatnio jemy coraz więcej ryb. I dlatego właśnie
ryba jest moim bohaterem w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Do przygotowania mojego dania sięgnęłam po propozycję z
ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i mnogością zastosowań, które można wykorzystać z jej udziałem. U mnie była spoidłem panierki i podstawowym tłuszczem do podsmażenia warzyw. Wpasowała się idealnie.Tu znajdziecie więcej informacji o konkursie.

Składniki:300 g
fileta bez skóry dorsza atlantyckiego,100 g
orzechów włoskich,pęczek
natki pietruszki,
bazylii,1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
ziołami ogrodowymi,
sól,
biały pieprz,1 łyżeczka
oliwy z oliwek,buraczane wstążki:3 długie
buraki,1 łyżeczka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
ziołami ogrodowymi,
sok z cytryny,10-15 nasion
kardamonu,
sól.Przygotowanie:
Rybą podzielić na 2 porcje, natrzeć
solą i
pieprzem, skropić
oliwą. Odstawić na minimum 2 h.
Orzechy i
zioła drobno posiekać. Na patelni roztopić smalczyk i połączyć z
orzechami i
ziołami. Nałożyć grubą warstwę panierki na
rybę. Piec około 20 minut w 190 st.C.
Buraki obgotować, obrać i pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Nasiona
kardamonu rozłupać i rozkruszyć pesteczki. Na patelni roztopić smalczyk, dodać
buraki, skropić
sokiem z cytryną. Doprawić
kardamonem i
solą. Dusić dosłownie chwilkę, żeby warzywa się nie rozpadły.Na talerzu ułożyć
rybę i wstążki buraczane. Można przybrać
kiełkami.