Wykonanie


Zatrzymać lato, czy to możliwe? Jednym ze sposobów, proponowanym przez Olimpię, jest upieczenie
pomidorów i zamknięcie ich w słoikach. Kiedy tylko zapragniemy poczuć późną jesienią lub zimą trochę słońca, wyjmujemy słoik, kosztujemy i wspominamy:-) Uwierzcie, że pierwsze słoiki zjedliśmy od razu. Ale już kolejne
stoją rządkiem na półeczce i czekają na swój czas...ups, na mój czas:-)


Składniki:2 kg dowolnych
pomidorów,3-4 ząbki
czosnku,garść świeżej
bazylii,garść świeżego
oregano,sok z 1/2
cytryn,1 szklanka
oleju rzepakowego ( ja użyłam kukurydzianego),1 łyżeczka
soli morskiej,świeżo mielony
pieprz,1 łyżeczka
cukru.Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić większe na ćwiartki, mniejsze na połówki. Pokrojone
pomidory ułożyć na blasze, posypać plasterkami
czosnku,
pieprzem,
bazylią i
oregano. Wymieszać ze sobą
olej,
sok z cytryny,
sól i
cukier. Tak przygotowaną
oliwą polać
pomidory.
Pomidory wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec prze ok 0,5 godziny.
Potem zmniejszyć temp. do 120-140 stopni C i piec około 2 godzin
Pomidory przełożyć do słoiczków, a następnie zalać gorącą
oliwą z pieczenia. Słoiczki zakręcić i pasteryzować kilka minut.