ßßß

Zatrzymać lato, czy to możliwe? Jednym ze sposobów, proponowanym przez Olimpię, jest upieczenie pomidorów i zamknięcie ich w słoikach. Kiedy tylko zapragniemy poczuć późną jesienią lub zimą trochę słońca, wyjmujemy słoik, kosztujemy i wspominamy:-) Uwierzcie, że pierwsze słoiki zjedliśmy od razu. Ale już kolejne stoją rządkiem na półeczce i czekają na swój czas...ups, na mój czas:-)
Składniki:2 kg dowolnych pomidorów,3-4 ząbki czosnku,garść świeżej bazylii,garść świeżego oregano,sok z 1/2 cytryn,1 szklanka oleju rzepakowego ( ja użyłam kukurydzianego),1 łyżeczka soli morskiej,świeżo mielony pieprz,1 łyżeczka cukru.Przygotowanie:Pomidory umyć, pokroić większe na ćwiartki, mniejsze na połówki. Pokrojone pomidory ułożyć na blasze, posypać plasterkami czosnku,pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, sól i cukier. Tak przygotowaną oliwą polać pomidory. Pomidory wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec prze ok 0,5 godziny. Potem zmniejszyć temp. do 120-140 stopni C i piec około 2 godzinPomidory przełożyć do słoiczków, a następnie zalać gorącą oliwą z pieczenia. Słoiczki zakręcić i pasteryzować kilka minut.