Wykonanie

Zgodnie z obietnicą dzisiaj pierwsze danie greckie - saganaki. Jest to rodzaj małych patelenek lub naczynek, w których zapiekany jest
ser,
krewetki lub
małże w sosie z
pomidorów. Często skropione ouzo lub metaxą i podpalone dla bajeru. Przepis podaję za Agnieszką Kręglicką.


Składniki:
krewetki królewskie (około 5 sztuk na osobę),
czosnek,
feta,
natka pietruszki,ouzo lub metaxa ,
oliwa z oliwek ,
sól,
pieprz,
sos pomidorowy,
sos pomidorowy:0,5 kg posiekanych dojrzałych
pomidorów obranych ze skórki,3 łyżki
oliwy,1
cebula pokrojona w kostkę,2 ząbki
czosnku grubo posiekane,1 łyżeczka
cukru,
sól,
pieprz,garść posiekanych liści
bazylii i
natki pietruszki,1/4 szklanki
białego wina,1 łyżka
octu winnego.Przygotowanie:W garnku rozgrzać
oliwę i zeszklić
cebulę i
czosnek, dolać
wino, zagotować. Dodać
pomidory,
ocet,
przyprawy (bez
ziół). Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 min. Dodać
zioła. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
krewetki i
czosnek, doprawić. Przełożyć do naczynek, zalać łyżką sosu (tak by
krewetki wystawały - ok. 50 ml), posypać kruszoną
fetą, skropić ouzo lub metaxą.

Wstawić do gorącego piekarnika.
Feta powinna się trochę rozpuścić i trochę zrumienić. Można posypać
natką pietruszki i podawać gorące z
chlebem pita. Smacznego:-)!