ßßß Cookit - przepis na Saganaki z krewetkami

Saganaki z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z obietnicą dzisiaj pierwsze danie greckie - saganaki. Jest to rodzaj małych patelenek lub naczynek, w których zapiekany jest ser, krewetki lub małże w sosie z pomidorów. Często skropione ouzo lub metaxą i podpalone dla bajeru. Przepis podaję za Agnieszką Kręglicką.
Składniki:
krewetki królewskie (około 5 sztuk na osobę),
czosnek,
feta,
natka pietruszki,
ouzo lub metaxa ,
oliwa z oliwek ,
sól, pieprz,
sos pomidorowy,
sos pomidorowy:
0,5 kg posiekanych dojrzałych pomidorów obranych ze skórki,
3 łyżki oliwy,
1 cebula pokrojona w kostkę,
2 ząbki czosnku grubo posiekane,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz,
garść posiekanych liści bazylii i natki pietruszki,
1/4 szklanki białego wina,
1 łyżka octu winnego.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek, dolać wino, zagotować. Dodać pomidory, ocet, przyprawy (bez ziół). Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 min. Dodać zioła. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki i czosnek, doprawić. Przełożyć do naczynek, zalać łyżką sosu (tak by krewetki wystawały - ok. 50 ml), posypać kruszoną fetą, skropić ouzo lub metaxą.
Wstawić do gorącego piekarnika. Feta powinna się trochę rozpuścić i trochę zrumienić. Można posypać natką pietruszki i podawać gorące z chlebem pita. Smacznego:-)!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/08/saganaki-z-krewetkami.html