ßßß
Zgodnie z obietnicą dzisiaj pierwsze danie greckie - saganaki. Jest to rodzaj małych patelenek lub naczynek, w których zapiekany jest ser, krewetki lub małże w sosie z pomidorów. Często skropione ouzo lub metaxą i podpalone dla bajeru. Przepis podaję za Agnieszką Kręglicką.
Składniki:krewetki królewskie (około 5 sztuk na osobę),czosnek,feta,natka pietruszki,ouzo lub metaxa ,oliwa z oliwek ,sól, pieprz,sos pomidorowy,sos pomidorowy:0,5 kg posiekanych dojrzałych pomidorów obranych ze skórki,3 łyżki oliwy,1 cebula pokrojona w kostkę,2 ząbki czosnku grubo posiekane,1 łyżeczka cukru,sól, pieprz,garść posiekanych liści bazylii i natki pietruszki,1/4 szklanki białego wina,1 łyżka octu winnego.Przygotowanie:W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek, dolać wino, zagotować. Dodać pomidory, ocet, przyprawy (bez ziół). Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 min. Dodać zioła. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki i czosnek, doprawić. Przełożyć do naczynek, zalać łyżką sosu (tak by krewetki wystawały - ok. 50 ml), posypać kruszoną fetą, skropić ouzo lub metaxą.
Wstawić do gorącego piekarnika. Feta powinna się trochę rozpuścić i trochę zrumienić. Można posypać natką pietruszki i podawać gorące z chlebem pita. Smacznego:-)!