Wykonanie
To były ostatnie
ciasteczka jakie upiekłam przed przejściem na dietę i szczerze przyznam, że żałuję, że nie piekłam ich częściej, bo w smaku są obłędne. Mój Mąż też za nimi tęskni ;)
Ciasteczka są bardzo aromatyczne i pełne smaku. Połowę polałam
gorzką czekoladą dla Niego. Resztę zostawiłam bez, bo jak dla mnie, nie potrzeba im nic więcej - same w sobie są przepyszne.Zachęcam Was do ich przygotowania ;)

Składniki:(na około 17
ciasteczek)220 g
płatków owsianych górskich3 łyżki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
rodzynek60 ml
mleka100 g
masła100 g
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią (u mnie domowy)3 łyżki gorzkiego
kakao3 łyżki
masła orzechowego z kawałkami
orzechów100 g ciemnej
czekolady (opcjonalnie)
Płatki owsiane,
mąkę,
proszek do pieczenia i
rodzynki wymieszaj w misce.

W rondelku podgrzej
mleko z
masłem na małym ogniu. Kiedy
masło się rozpuści, dodaj
cukier i
cukier z
wanilią, wymieszaj aż się rozpuści. Dodaj
kakao, wymieszaj.

Zestaw z palnika i dodaj
masło orzechowe, wymieszaj.

Masę
kakaową wlej do suchych składników i dokładnie połącz (można ręką).

Formuj
ciasteczka (z około 1 łyżki ciasta), układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez około 10 minut. Odstaw do wystudzenia.

W misce ustawionej nad rondelkiem z gotującą
wodą (w tak zwanej kąpieli
wodnej) rozpuść
czekoladę. Polej nią
ciasteczka.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami "
Ciasteczka owsiano-
czekoladowe "