ßßß
Składniki:(na około 17 ciasteczek)220 g płatków owsianych górskich3 łyżki mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia50 g rodzynek60 ml mleka100 g masła100 g cukru1 łyżka cukru z wanilią (u mnie domowy)3 łyżki gorzkiego kakao3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów100 g ciemnej czekolady (opcjonalnie)Płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszaj w misce.
W rondelku podgrzej mleko z masłem na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, dodaj cukier i cukier z wanilią, wymieszaj aż się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj.
Zestaw z palnika i dodaj masło orzechowe, wymieszaj.
Masę kakaową wlej do suchych składników i dokładnie połącz (można ręką).
Formuj ciasteczka (z około 1 łyżki ciasta), układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez około 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
W misce ustawionej nad rondelkiem z gotującą wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej) rozpuść czekoladę. Polej nią ciasteczka.
SMACZNEGO!



źródło: ze zmianami " Ciasteczka owsiano-czekoladowe "