ßßß
Przypominają słynne jeżyki, ale moim zdaniem są nawet lepsze:)Pozostają chrupiące, na drugi dzień lekko miękną w środku i stają się mmmm,jeśli dotrwacie do tej fazy to zrozumiecie o czym mówię:)Koniecznie musi być polewa, tym razem wyjątkowo mleczna czekoladabo bardzo tu pasuje. Próbowałam wersje z moją ulubioną gorzką, ale nie to samo:)
Robiłam je też ostatnio i już mam ochotę na powtórkę ;)
2 szklanki płatków owsianych górskich100 g masła (lub bezmlecznej margaryny)3 łyżki stołowe masła orzechowego½ szklanki cukru¼ szklanki mleka (może być roślinne)3 łyżki kakao3 łyżki mąkipłaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru z wanilią50 g rodzynek100 g czekolady mlecznej
Roztapiamy w rondelku mleko z masłem na małym ogniu.Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników.Zestawiamy z ognia i dodajemy masło orzechowe.W osobnej misce łączymy sypkie składniki z rodzynkami i zalewamy je masą czekoladową. Formujemy ciasteczka z ok. łyżki masy,układamy na papierze w lekkich odstępach.Pieczemy 10 minut w nagrzanym piecyku do 180 stopni.Studzimy ciasteczka na blasze, polewamy roztopioną czekoladą,pozostawiamy do zastygnięcia polewy.źródło przepisu: tu