ßßß
            
        
Składniki na Ciasto:190 g mąki pszennej190 g gorzkiego kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli170 g miękkiego masła220 g drobnego cukru30 g cukru z wanilią3 jajka125 ml kwaśnej śmietany1 łyżka ekstraktu z waniliiMasa:375 ml mocno schłodzonej kremówki2 śmietan-fixy (ja dałam 2 śnieżki)2 łyżki cukru pudru (pominęłam)40 g gorzkiej czekoladyDodatkowo:2 bananysok z cytrynyDo miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodaj sól i wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując.
Wsyp połowę mącznej mieszanki, zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, zmiksuj.
Wsyp resztę mącznej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp kakao. Gęste ciasto przełóż do formy i wygładź wierzch.
Piecz około 1 godziny w temperaturze 160°C (piekłam 50 minut). Wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna wyjść sucha. Ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Następnie wyjmij, zdejmij obręcz i całkowicie wystudź.
Krótkim nożem wytnij w cieście krążek, około 1 centymetr od krawędzi i około 1-1,5 cm w głąb. Wydrąż łyżką wykrojoną część i odłóż do miski. Banany przekrój wzdłuż na pół i ułóż w cieście, skrop cytryną.
Śmietanę ubij z śmietan-fixem i cukrem pudrem (lub z samą śnieżką). Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do śmietany. Gotową masę ułóż na bananach, tak aby utworzyła górkę. Wierzch posyp pokruszonym wcześniej wydrążonym ciastem (posyp tak aby pokryło całość - trochę ciasta prawdopodobnie zostanie, bo jest go dość sporo). Schłódź i przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!









